Prof.dr.sc. Mihovil Biočić: Otvoreno pismo Kazimiru Bačiću ravnatelju HRT-a

25.03.2021. 14:29:00

Ovim se dopisom želim pridružiti kritici g. Aleksandra Stankovića koju je u otvorenom pismu objavio profesor emeritus Matko Marušić (https://kamenjar.com/matko-marusic-otvoreno-pismo-g-aleksandru-stankovicu/).

Naime, A. Stanković je 21. ožujka 2021. u svoju emisiju "Nedjeljom u 2" (ponovno!) pozvao spornog profesora povijesti Ivu Goldsteina (kojeg se i njegov mentor prof. Brandt, javno odrekao zbog varanja u pisanju znanstvenih radova), a koji je manje ili više prikriveno i po svojemu ustaljenom običaju sipao mržnju prema Hrvatskoj i Hrvatima, pok. predsjedniku Franji Tuđmanu i svemu dobrom u Hrvatskoj, počam od Domovinskog rata. Na to ga je, kako se vidi iz pisma upućenog A. Stankoviću, prof. Marušić podsjetio na poznate stvari o nestručnom, malicioznom i subverzivnom djelovanju I. Goldsteina u hrvatskom javnom prostoru (i u inozemstvu). I nije nabrojio sve nedolične stvari koje je I. Goldstein izgovorio i napisao, jer nije pisao o Goldsteinu nego o otkriću hrvatskih znanstvenika Nikole Banića i Nevena Elezovića da je POPIS JASENOVAČKIH ŽRTAVA KRIVOTVOREN!

Ističem da se, sada kada je otkrivena i znanstveno dokazana istina,  podržavanje i obmanjivanje javnosti s brojevima koji su neistiniti na popisu JUSP Jasenovac, na raznim katedrama filozofskih fakulteta, nekim redakcijama, nekim nevladinim udrugama i sl., a ne samo od Goldsteina, prije svega vrijeđaju istinske nevine žrtve i čine veliku štetu hrvatskom narodu, uznemiruju javnost, šire i potiče mržnja prema hrvatskom narodu i time krše zakon po čl. 325 Kaznenog zakona (NN 144/12,  101/17). Budući da je Marušić Stankoviću dao dokaz da je popis jasenovačkih žrtava u JUSP Jasenovac IZMIŠLJEN, zatražio je od A. Stankovića da u svoju emisiju pozove profesore Nikolu Banića i Nevena Elezovića, autore znanstvenog članka (https://ieeexplore.ieee.org/document/9306761, https://arxiv.org/pdf/2012.11574.pdf),  kojim je dokazano da je taj popis izmišljen, citiram: "vjerojatnije je da će netko deset puta dobiti glavni zgoditak na lotu nego da je taj popis istinit". Da bi ovaj znanstveni rad šira javnost mogla bolje razumijeti prof. emeritus Marušić i akademik Pećarić (koji spadaju u 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika, v. https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918), objavili su objašnjenje rada Banića i Elezovića, zbog njegove izuzetne važnosti i vrijednosti! (https://kamenjar.com/matko-marusic-i-josip-pecaric-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan/ ili https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/36156-m-marusic-i-j-pecaric-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan.html).

Nadalje, Marušić traži da A, Stanković u svoju emisiju nakon I. Goldsteina pozove g. Igora Vukića, istraživača koji je u svoje dvije knjige objavio jako uvjerljive i vrijedne dokaze da ono što Goldstein govori i piše nije istina. To su knjige "Jasenovac - radni logor" i "Jasenovac iz dana u dan".

Pridružujem se traženju profesora Marušića i dodajem da A. Stanković, nakon gostovanja I. Goldsteina u emisiju "Nedjeljom u 2" mora pozvati znanstvenike: gospodu Banića, Elezovića te I. Vukića na temelju sljedećih demokratskih načela i obveza: 

1) Prema načelu rimskoga prava koje na svim sudovima vrijedi i danas: "audiatur et altera pars" ("čujmo i drugu stranu").

2) Prema međunarodnoj obvezi istinitog izvješćivanja (medija).

3) Prema načelima slobode znanstvenog istraživanja, mišljenja i pisanja.

4) Prema načelu korektne znanosti koja traži uspoređivanje dokaza koji se razlikuju.

5) Prema svojoj obvezi poštovanja istine, objektivnosti i korektnosti prema hrvatskoj javnosti.

6) Prema obvezi Hrvatske televizije poštenog i objektivnog izvješćivanja.

7) Za ispravljanje, makar i naknadno i djelomično, krivotvorina koje je iznio Goldstein pa i zbog samog opetovanog pozivanja u emisiju I. Goldsteina za kojeg su dokazani i objavljeni brojni nečasni prekršaji znanstvene čestitosti, profesorske pozicije i građanskkog poštenja, naročito u javnim nastupima, a kojeg se u znanstvenom smislu odrekao i njegov mentor.

8) Zbog potrebe obavješćivanja hrvatske javnosti i senzacionalnom otkriću znanstvenika profesora Banića i Elezovića.

9) Zbog nužnosti ispravljanja lažnoga jasenovačkog popisa, koji  je dokazano krivotvoren (http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618) i koji je na sramotu i toj ustanovi, državi, povijesnoj znanosti, političkoj dobronamjernosti i – više od svega – stvarnim jasenovačkim žrtvama.

10) Od Aleksandra Stankovića očekujem javno očitovanje o svojoj pogrešci i da u svoju emisiju, zbog gore navedenih razloga, odmah pozove doktore Banića i Elezovića i zatim i g. Igora Vukića.

Činjenica je da A. Stanković gotovo isključivo bira goste jugoljevičarske, velikosrpske i druge antihrvatske provenijencije, čime svake nedjelje nadmoćno, s javne televizije, verbalno terorizira većinu hrvatskih građana, kontinuirano 20 godina. Poziva on i neke druge, ukoliko mogu poslužiti njegovim gledištima, pa je tako u vrijeme sjećanja na tragediju Vukovara, 19. studenog 2017. u svoju emisiju pozvao hrvatskog branitelja srpske nacionalnosti, Predraga Peđu Mišića. Koristeći se njegovom obiteljskom tragedijom(što mu je dio obitelji bio na agresorskoj strani), pokušao javnosti nametnuti tezu o ''građanskom ratu'' u Hrvatskoj (što je Mišić odlučno odbacio!). Postavlja se pitanje s kojim pravom i tko Stankoviću daje podršku da zlorabi javnu televiziju za svoje prosrpske memoramdumske stavove, unatoč Deklaraciji o Domovinskom ratu (jednoglasno usvojenoj u Hrvatskom saboru) i presudi  Međunarodnog suda u Haagu (obrazloženje oslobađajuće presude hrvatskim generalima, gdje se imenuje srpski agresor). U Stankovićevu slučaju jamačno nije riječ o novinarskoj slobodi mišljenja, nego otvorenoj promociji programa velikosrpske politike SANU, što radi zlorabeći svoj položaj na javnoj i nacionalnoj HRT!

Ukoliko A. Stanković ne pozove u svoju emisiju ''drugu stranu'', odnosno istinske znanstvenike (Banića, Elezovića, Vukića, Geigera, Matković, Jurčevića i dr.), očekujem od Vas da ga suspendirate. Očekujem i da ispravite nepravdu prema Igoru Vukiću i gđi Karolini Vidović Krišto, koja je na HTV drastično kažnjena jer je g. Vukiću omogućila javni nastup. Očekujem da se u ime HTV-a  i, etike javnog informiranja i slobode govora i mišljenja javno i službeno ispričate, gđi Vidović Krištozbog tog kažnjavanja!

Poštovani g. Bačić, vjerujem da ste privrženi demokratskim a ne totalitarnim vrijednostima i da će te postupiti u interesu istine i pravednosti. Vjerujem da je i Vama drago što su hrvatski znanstvenici dokumentirano skinuli lažne tvrdnje komunističke i velikosrpske politike! O tome trebate izvjestiti hrvatske državljane, štoviše Vi ste obvezatni to učiniti! Hrvatska televizija je javna i nacionalna TV i ne pripada njezinim rukovoditeljima i zaposlenicima, nego svim državljanima Republike Hrvatske i dužna je iznositi istinu, promicati europske vrijednosti i pokazati objektivnost civilizirane, profesionalne i stručne ustanove.

 

Prof. dr. sc. Mihovil Biočić

Izvorni autor: Prof. dr. sc. Mihovil Biočić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.