PROGNOZA VREMENA Za vikend će opet jačati južina, početkom idućeg tjedna nove oborine

07.02.2020. 08:10:00

Nakon što nam je priroda u utorak i srijedu pokazala silu, u četvrtak smo u mnogim krajevima imali za veljaču gotovo pa idilu. Imat ćemo je u većini Hrvatske sve do nedjelje, nakon koje će se opet ispuniti neke "tople želje". Ponovno slijedi južina i iznadprosječno toplina, ali i punjenje, nadam se ne i kidanje, nekih žljebova - oluka - rina, piše Zoran Vakula.

Prije toga, u petak se atmosfera smiruje jer na vrijeme sve više djeluje polje visokog tlaka. No, zbog blizine frontalnog poremećaja u mnogim će područjima još biti dosta oblaka, i to osobito u prvom dijelu dana, a na istoku vedrina ni kasnije nije obećana. Najviše sunčanih sati bit će na sjevernom Jadranu i u Istri, pri čemu će zbog bure pogledi i dalje biti bistri...

Petak hladnije jutro, još ponegdje jaka bura te barem djelomice sunčano

Slavonija, Baranja i Srijem u petak će biti među našim najoblačnijim krajevima, uz sunčanih sati malo, ali dovoljno da najviša temperatura uz sjeverozapadnjak dođe do oko 8 °C. Čak i malo više od prosjeka za ovaj dio veljače. Ni jutro neće biti odviše hladno jer će noćni oblaci onemogućiti znatniji pad temperature. 

Češćih i zamjetnijih temperaturnih "minusa" bit će u tijekom noći manje oblačnoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će također vjetar biti slab, a najviša temperatura uz djelomice sunčano vrijeme oko 9 °C. 

Malo niža u gorju, a viša u još sunčanijoj, čak i vedroj Istri i na sjevernom Jadranu, pri čemu će samo ponegdje u noći i ujutro puhati umjerena bura i tramontana, poslijepodne ponegdje jugozapadni vjetar. No, jutro će u mnogim mjestima biti hladnije nego u četvrta, uz najnižu temperaturu u gorju od -6 do -3 °C. Poneki manji "minus" i u unutrašnjosti Istre, a uz more od 2 do 7 °C. 

Podjednako i u Dalmaciji, u čijoj će unutrašnjosti također temperatura imati negativan predznak. Uz nadmetanje oblaka i sunca, te još i prijepodne ponegdje umjerenu do jaku buru i tramontanu najviša će temperatura doći do oko 12 °C. More malo do umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske u početku i vjetrovitije i valovitije, osobito na otvorenome moru. Uz djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka bit će oko prosječne za ovo doba godine. 

Za vikend još većinom suho, uz jačanje južine, a u novome tjednu nove oborine

I tijekom vikenda će još u unutrašnjosti biti većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ujutro samo po rijetkim nizinama uz kratkotrajnu maglu, zatim promjenljivu naoblaku. Jačat će jugozapadnjak, osobito tijekom nedjelje, pri čemu će olujni udari biti još vjerojatniji u oblačniji ponedjeljak, kada će se i povećati vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, najprije u unutrašnjosti Istre i u gorju, zatim i u istočnijim krajevima. Promjenljivo i relativno toplo bit će i u utorak i srijedu, tijekom koje je moguća nova znatnija promjena vremena.

I na Jadranu će subota još biti pretežno sunčana, ujutro uz ponegdje umjerenu buru. U nedjelju će jačati jugo i oblaka biti sve više, a iz njih mjestimice na sjevernom dijelu i malo kiše. Kišovitije i vjetrovitije uzduž cijeloga će Jadrana biti u ponedjeljak, a povremena mjestimična kiša moguća je i u nastavku ovog novog relativno toplog razdoblja, tijekom kojeg će jugo, na sreću mnogih, ipak oslabjeti, prognozirao je Vakula za HRT.

Izvor: iz/Direktno.hr/Foto:screenshotHRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.