Promijenjen Statut Grada Vukovara: Ćirilica više nije ravnopravno pismo u upotrebi u Vukovaru

29.12.2022. 18:52:00

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, inače bivši zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako je to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom

Sukladno rezultatima popisa stanovništva, danas je Gradsko vijeće Vukovara donijelo Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara o brisanju odredbi o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma te se istom izvan snage stavlja odluka o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara. Ovoj odluci prethodila je objava rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine prema kojima u Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara. Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, inače bivši zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako je to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom.

- Ovim je okončano 10-godišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kom vremenu je od raznih državnih tijela učinjeno sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada niti ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao procenat zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto – nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži. Kako je na današnjoj sjednici gradskog vijeća jedan vijećnik rekao: „Mi ne moramo mijenjati statut i ukinuti ovo pravo, ali hoćemo“. Tako to izgleda kada primjena prava zavisi od onoga 'ko je na vlasti, a priznaje samo silu – rekao je Milaković.

Dodaje kako je nažalost još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od strane politike i institucija u Republici Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zagarantirana primjenjuju na „kašičicu“ i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema. 

- Iako Republika Hrvatska ulazi u sve jaču integraciju sa Europskom unijom ipak u civilizacijskom smislu, u poštovanju ljudskih prava ne pokazuje da tu i pripada. Svi znamo da ovo pravo koje je sada ukinuto nikada stvarno nije niti zaživjelo. Ali to je simbolika koja pokazuje odnos institucija prema pripadnicima jedne degradirane, ratom i politikom opustošene zajednice i pravima koje ona ima. A taj odnos je takav da sigurno neće obnoviti povjerenje. Što se srpskog jezika i ćiriličnog pisma tiče, to nam ipak nitko ne može oduzeti – kazao je Milaković.

 

Izvor: vecernji.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Branimir Bradarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.