Promjenljivo vrijeme donosi kišu, snijeg i olujni vjetar: Detaljan pregled prognoze za Hrvatsku

02.12.2023. 08:11:00

Svježa prognoza vremena za Hrvatsku obećava raznolike atmosferske uvjete, s posebnim naglaskom na zapadnom dijelu zemlje. Prema najnovijim meteorološkim informacijama, očekuje se promjenljivo vrijeme s pretežno oblačnim nebom i mjestimičnom kišom, prognozira DHMZ.

Najintenzivnije oborine očekuju se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, gdje bi mogle biti obilne. Tijekom dana, kiša će se proširiti i na ostale dijelove zemlje, posebice duž jadranske obale, gdje su mogući i grmljavinski udari.

U večernjim satima, zapadni dijelovi unutrašnjosti suočit će se s promjenom oborina, prelazak u susnježicu i snijeg. Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, prvenstveno u gorskim područjima Hrvatske. Jutarnje sate karakterizirat će mjestimična magla.

Vjetar će biti promjenjivog intenziteta, slab do umjeren južni i jugozapadni, dok će u gorju biti jak s olujnim udarima. Sredinom dana na sjeveru zemlje očekuje se okretanje vjetra na sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, ponegdje i olujno, dok će prema večeri na sjeveru prevladati bura.

Temperature zraka kretat će se između 13 i 19 °C, s nižim vrijednostima u višem gorju i na sjeverozapadu, gdje će u drugom dijelu dana doći do osjetnog pada temperature. Savjetuje se građanima da prate nadogradnje prognoze kako bi bili informirani o aktualnim uvjetima i prilagodili svoje planove u skladu s vremenskim prilikama.

Foto: screenshot/DHMZ

Vremenska prognoza za sutra: Djelomice sunčano s mogućim snijegom

Sutra nas očekuje dinamično vrijeme s promjenljivom naoblakom, donoseći različite atmosferske uvjete diljem regije. Iako će nebo biti djelomice sunčano, noću i ujutro možemo očekivati oblačnije periode, posebice na kopnu gdje su mogući i susnježica te snijeg. Na moru, pak, možemo računati na malo kiše.

U unutrašnjosti zemlje, pod utjecajem sjevernih i sjeverozapadnih vjetrova, moguća je pojava malog snijega koji će biti nošen jakim vjetrom, posebice područjima uz Velebit. Na kraju dana, očekuje nas postupno razvedravanje.

Vjetar će uglavnom biti slab, osim u Slavoniji gdje će biti umjeren do jak, uglavnom sjeverni i sjeverozapadni. Na višim planinskim područjima očekuje se sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će prevladavati umjerena do jaka bura, lokalno i s olujnim udarima, a podno Velebita čak i orkanskim. Morski uvjeti mogu biti izazovni, stoga je važno pratiti upute pomorskih vlasti.

Jutarnje temperature zraka bit će prilično niske, kretat će se od -2 do 1 °C na kopnu, dok će na obali varirati između 3 °C na sjeveru i 12 °C na jugu. Najviše dnevne temperature bit će iznad ledišta, od 1 do 6 °C unutrašnjosti, dok će na Jadranu doseći vrijednosti između 10 i 15 °C.

Foto: screenshot/DHMZ

Izvor: DHMZ/Foto:Ilustracija/snijeg

Izvorni autor: PDN/DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.