PRONAĐEN VIDEO IZ RATA: Svjedočanstvo jedog vremena i borbe hrvatskih branitelja za Vukovar i Hrvatsku

19.11.2020. 16:00:00

Upravo sam dobio jednu video snimku HTV-a Osijek iz davne 1991. godine o dvadesetak hrvatskih bojovnika na položajima oko Đeletovaca u Slavoniji.  

 

Njihov dolazak u borbama za Vukovar prokomentirala je tada Novosadska televizija tvrdeći kako je u Đeletovce stiglo dvije i pol tisuće bojovnika “Crne legije- ustaša iz Hercegovine i Dalmacije”. Taj video uradak HTV-a iz Osijeka je nekim čudom bio nestao. Ali srećom, netko ga je imao presnimljenog i on je danas svjedočanstvo jedog vremena i borbe hrvatskih branitelja za Vukovar i Hrvatsku.

Ti momci, koje je Novosadska televizija zlonamjerno prikazivala koljačima i ustašama pripisujući im strostruko veću brojnost nego su je oni u stvarnosti imali, sijali su strah i bili trepet srpskim i crnogorskim agresorima!

A bilo je i razloga za to jer je njih dvadesetak, uljuđenih, naočitih jakih i hrabrih momaka, vrijedilo više nego strostruko više agresorskih vojnika. Iz snimke se čuje kako su ti momci rodom iz Rakitna, Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, … ali i Dalmacje, Slavonije, Bosanske Posavine te da među njima ima i rođenih Zagrepčana.

Sačuana snimka hrvatskih bojovnika kod Šeletovaca / FotO: Prelik FM

Divota ih je i slušati i gledati u tom video HTV-a. Oni u tom svom nastupu iskazuju mudrost i savjesnost hrvatskih bojovnika koje je ljubav za Domovinu odvela u nesmiljeni rat i stavila ih u sve teškoće koje je taj nesretni rat donio sa sobom.

Kada jednog od njih upitaju koja mu je želja kad sve ovo završi, on odgovara “Okupati se u kadi”!. Drugi, koji po govoru dolazi iz Dalmacije, samouvjereno i znalački poručuje kako je to bio trenutak u kojem se nije mogao zadovoljiti gledanjem na TV-u razaranja i ubijanja po ratištima i pri tome žaliti i plakati. Odlazi i sam u “pakao rata” braneći i stvarajući Domovinu za sebe, za nas i svoju djecu. Treći pak reče kako mu je najdraža specijalnost “skinuti” agresorski tenk, a što im često i uspijeva! Uz sve to, imaju oni sažaljenja i za ljude i za životinje!

Baš me zanima, koliko je od ovih hrabrih momaka danas živih? Gdje su? Što rade? I jesu li zadovoljni s onima koji danas vode njihovu Domovinu vode i s njom upravljaju?

Pronađite ih molim Vas i s njima razgovarajte. To bi danas, ako su živi, trebali biti ljudi u poodmakloj zreloj dobi od kojih bi se štošta toga pametnoga moglo čuti. A ako su neki od njih položili svoj mladi život za Domovinu, javite nam kako bi se ponizno pomolili za njihovu žrtvu i zahvalimo im za hrabrost i sve što su učinili za Vukovar i Hrvatsku.

Video:

Izvor: fenix.de/Foto: schreenshot

Izvorni autor: Jure Burić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.