Pronađena najdublja olupina broda na svijetu: Američki razarač potopljen 1944. našli na 6100 metara dubine

17.04.2021. 17:33:00

Američki Razarač USS Johnston koji je potopljen tijekom bitke u zaljevu Leyte 25. studenog 1944. godine pronađen je na dubini od 6100 metara i time službeno postao olupina pronađena na najvećoj dubini

Brod je potopljen usljed bitke američkih snaga prilikom žestokog okršaja s japanskim ratnim brodovljem. Američki istraživački tim tvrtke Caladan Oceanic koju vodi poduzetnik, istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo potvrdio je da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini na kojoj je pronađena neka olupina, javlja portal morski.hr.

Upravo je to pridonijelo izuzetnoj očuvanosti brodskih ostataka, što je bilo vidljivo i prilikom prvog zarona istraživačke podmornice.

'Olupina je toliko duboko, da je dolje vrlo malo kisika, pa iako je tek neznatno kontaminirana morskim životom, praktički je netaknuta, ako izuzmete štetu nastalu prilikom žestoke bitke i konačno, potapanja', kazao je voditelj ekspedicije Victor Vescovo.

USS Johnston dug je 115 metara, a lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali tada njihovo podmorsko vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Ova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je.

Od 327 članova posade broda potapanje je preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo ozljedama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u moru i nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

Podmornica s kojom su istraživači zaronili ima titanski trup debljine 9 cm u koji mogu smjestiti dvije osobe i koja se može spustiti na bilo koju dubinu. Prethodno je istraživala olupinu Titanika na 3.800 metara dubine, ali i na najdublje mjesto u oceanu, Marijanski rov, koji leži na gotovo 11 km dubine.

Izvor: tportal.hr/Foto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvorni autor: V. P. P.

Autor: