Proruski separatisti: Zauzeli smo važnu luku u Mariupolju

11.04.2022. 20:19:00

GRAD POD STALNOM OPSADOM

Čelnik proruskih separatista u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su njegove snage u cijelosti zauzele lučku zonu strateški važnog grada Mariupolja, na jugoistoku Ukrajine, koji je više od mjesec dana pod opsadom.

"Što se tiče luke u Mariupolju, ona je već pod našom kontrolom", rekao je Denis Pušiljin u izravnom javljanju za rusku mrežu Pervij Kanal.

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš.

Basurin je u ponedjeljak ujutro rekao da su zauzeli 80 posto lučke zone.

Snage samoproglašenih "republika" Donjecka i Luhanska, na istoku Ukrajine, u cijelosti sudjeluju u ofenzivi koju je Kremlj počeo 24. veljače.

Ruska vojska i separatisti u Donjecku već više od mjesec dana drže pod opsadom Mariupolj, na obali Azovskog mora, gdje nailaze na žestok otpor, unatoč snažnim topničkim napadima i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji.

Jedan od većih džepova ukrajinskog otpora je u golemom metalurškom kombinatu Azovstalj koji gleda na mariupoljsku luku.

Separatistički čelnik Denis Pušiljin koji je u dosluhu s Moskvom, rekao je u ponedjeljak da će njegove snage pojačati napore kako bi zauzele čitavu ukrajinsku regiju Donjeck. 

"Operacija će se pojačati, jer što više otežemo, civilno stanovništvo, koje je talac ovakve situacije, više trpi", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Donjecku, velikom gradu koji je od 2014. u rukama separatista.

Usto je rekao da se više tisuća ukrajinskih vojnika još bori u četvrti u kojoj je tvornica Azovstalj. "U našim izvješćima spominje se broj od 1500 do 3000 ljudi", rekao je.

Izvor: Direktno.hr/Foto: Epa

Izvorni autor: mp/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.