Proslavljen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske

29.06.2022. 11:57:00

U ime predsjednika Vlade i svoje ime iskazujem zahvalu na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu onome što ste učinili kako bi Hrvatska danas bila slobodna, rekao je Medved

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, svečanim postrojavanjem te mimohodom policije i vojnih postrojbi iz Domovinskog rata na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novskoj je 28. lipnja 2022. proslavljen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su nazočili obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici i branitelji, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš te brojni građani.

Ministar Medved je istaknuo da velikosrpski pakleni stroj nije uspio spaliti i srušiti novoosnovanu hrvatsku državu zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, najboljim sinovima Novske i okolice koji su se organizirali i bili pripravni obraniti svoje.

„U ime predsjednika Vlade i svoje ime iskazujem zahvalu na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu onome što ste učinili kako bi Hrvatska danas bila slobodna,“ rekao je Medved.

Dragovoljci s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana okupili su se 28. lipnja 1991. godine kako bi branili svoje domove i napadnutu Domovinu. Slabo naoružani, ali odlučni suprotstaviti se neprijatelju, agresorskoj JNA i pobunjenim Srbima, stali su u stroj ispred svog zapovjednika, Milana Čorka, pričuvnog časnika.

Bilo ih je 132 dragovoljca, formacija branitelja koja je prethodila osnivanju 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u 125. brigadu HV-a Novska. Tijekom Domovinskog rata postrojba je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj.

Kao podsjetnik na prvo postrojavanje, 28. lipanj se slavi kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja/Foto:MHB

Izvorni autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.