Prosrpski zastupnici iz Beograda u Podogoricu došli zrakoplovom Vlade Srbije: Prijete nasiljem i pozivaju ratne suborce da budu spremni

27.12.2019. 06:32:00

Prosrpski zastupnici u crnogorskom parlamentu zaprijetili su nasiljem ako vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.

iječ je o o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se konačno utvrđuje crnogorska nacija i državnost i potiskuje velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića.

Tim bi zakonom SPC morala vratiti dobar dio svoje imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava.

Lideri parlemantarnog i opozicijskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević jučer su se u Beogradu sastali sa patrijarhom Irinejom, te su se nakon togavratili službenim zrakoplovom Vlade Republike Srbije u Podgoricu gdje su mislili pripremiti velike demonstracije pred parlamentom Crne Gore.

Dok traje rasprava u parlamentu, policija je zatvorila središte Podgorice i jake policijske snage osiguravaju sve značajnije institucije, uključujući javnu televiziju RTCG.

Čelnik oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić zaprijetio je zastupnicima vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje “ratne suborce” da budu spremni.

“Ako se ne odustane od zakona to će biti katastrofa za Crnu Goru. Pozivam sve moje ratne prijatelje iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore”, zaprijetio je Mandić.

Demokratski front (DF) je opozicijska stranka u Crnoj Gori koja djeluje sa pozicija velikosrpstva i bliska je beogradskim vlastima. Ona predvodi protuzapadnu, anti-NATO i velikosrpsku opoziciju, te je politička nakupina koja povezuje četničke vojvode poput Andrije Mandića (Nova srpska demokracija, NSD) i nekoć reformne snage (Pokret za promjene, PzP) Nebojše Medojevića koji traži poništenje priznanja Kosova.

Demokratski front već je dva puta organizirao rušilačke prosvjede u Crnoj Gori. Prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba, a drugi sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danim kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, te je došlo do novog sukoba sa crnogorskom policijom.

Podsjetimo, nakon osnivanja Kraljevine SHS 1918., CPC je ukinuta, a svu imovinu preuzela je SPC. Sada se u SPC-u i Srbiji bune jer smatraju da bi utjecaj SPC-a bio uškopljen i sužen, dok je s druge strane CPC pokrenula postupak za priznanje autokefalnosti u carigradskoj patrijaršiji.

Crna Gora je tako krenula stopama Ukrajine koja je uspjela dobiti autokefalnost za svoju nacionalnu Crkvu te tako ograničiti utjecaj Ruske pravoslavne crkve. Očekuje se da bi CPC mogla dobiti, odnosno obnoviti crkvenu neovisnost jer je bila priznata od ostalih pravoslavnih Crkava do svog ukidanja.

Također, ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale i posebne bilateralne sporazume. Budući da SPC to nije učinila, nastoji ga se s njihove strane osporiti te ga proglasiti protuustavnim i antisrpskim.

Izvor: narod.hr/Foto:Epa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.