PROSVJED FARMERA Poljoprivrednici pojačavaju pritisak na ministre koji zasjedaju u Bruxellesu

26.02.2024. 16:56:00

Ministri raspravljaju o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje poljoprivrednika. Sljedeći mjesec očekuje se novi paket prijedloga Komisije koji će se odnositi na plaćanja poljoprivrednicima i na formiranje cijena

Ministri poljoprivrede država članica EU-a raspravljaju u ponedjeljak o tome kako odgovoriti na trenutačnu krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor, a oko sjedišta Vijeća EU-a gdje zasjedaju opsadno je stanje zbog prosvjeda farmera.

Ministri raspravljaju o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje poljoprivrednika. Sljedeći mjesec očekuje se novi paket prijedloga Komisije koji će se odnositi na plaćanja poljoprivrednicima i na formiranje cijena.

Belgijsko predsjedništvo je objavilo da je od država članica primilo oko 500 prijedloga, koji se uglavnom svode na pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike.

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je prošli tjedan u Saboru da Ministarstvo priprema prijedloge Europskoj komisiji za rasterećenje poljoprivrednika od administrativnih poslova. Oporbeni zastupnici u saborskoj raspravi istaknuli su da na takve poslove poljoprivrednici troše trećinu vremena.

”Mi smo predložili osnovni set rasterećenja te pripremamo prijedloge koje ćemo uputiti Europskoj komisiji kako bi se dodatno rasteretila administrativna procedura”, istaknuo je državni tajnik Majdak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

”Ministarstvo poljoprivrede se u okviru europskog Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo zalaže za samodostatnost u proizvodnji hrane na razini Europske unije te za povećanje proizvodnje hrane u zemljama koje su u zadnja dva vala proširenja EU  postale korisnici europskih sredstava, među kojima je Hrvatska”, dodao je državni tajnik.

Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo je da će zajedno s predstavnicima Komisije tijekom popodneva primiti izaslanstvo mladih poljoprivrednika.

Izvor: novilist/Foto:Reuters

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.