Protokolarni incident u Ankari: Ursula von der Leyen tretirana kao nižerangirana u odnosu na Charlesa Michela

07.04.2021. 16:54:00

Protokolarni incident u kojem je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tretirana kao nižerangirana u odnosu na predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela tijekom posjeta Ankari ne bi trebao zasjeniti sadržaj toga posjeta, istaknuli su u srijedu u Europskoj komisiji.

“Predsjednica je doista bila iznenađena takvim tretmanom, ali je unatoč tome željela dati prioritet sadržaju, a ne protokolu. Što se protokola tiče, čelni ljudi Europske komisije i Europskog vijeća trebaju biti jednako tretirani, ali ovaj incident ne bi trebao zasjeniti sadržaj posjeta”, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimci s početka toga sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar vanjskih poslova. Po tome je ispalo da je von der Leyen tretirana kao Michelova ministrica. Na snimci se jasno čuje “hm” Ursule von der Leyen kada je shvatila da za nju nema mjesta pored Erdogana. Predsjednik Europskog vijeća Michel uopće nije reagirao. Incident je u medijima dobio ime “sofagate”.

Prema fotografijama s ranijih susreta na vrhu između EU-a i Turske vidljivo je da su, primjerice, tadašnji predsjednici Komisije i Europskog vijeća Jean-Claude Juncker i Donald Tusk tretirani potpuno ravnopravno.

“Predsjednica očekuje da institucija koju predstavlja bude tretirana prema odgovarajućem protokolu”, rekao je glasnogovornik Mamer, dodajući da će službe Komisije nastojati osigurati da se takvi incidenti ne ponove u budućnosti.

Mamer je odbio odgovarati na pitanje što je mogući uzrok za ovakav tretman predsjednice Komisije, je li možda posrijedi mizoginija ili nešto slično. “To pitanje treba uputiti turskim vlastima”, rekao je.

Izvor: Narod

Izvorni autor: Hina, ig/EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.