Provedena vježba “Barakuda 22” Flote HRM-a

29.04.2022. 11:16:00

Flota HRM-a provela je u području srednjeg Jadrana i vojnog poligona “Žirje” taktičku vježbu s bojnim gađanjem “BARAKUDA 22”

Flota Hrvatske ratne mornarice provela je u području srednjeg Jadrana i vojnog poligona “Žirje” od 26. do 28. travnja 2022. godine taktičku vježbu s bojnim gađanjem “BARAKUDA 22”.

Riječ je o glavnom godišnjem obučnom događaju Flote Hrvatske ratne mornarice koji se provodi u cilju povećanja operativnih sposobnosti u provedbi misije i zadaća postrojbe te unaprjeđenja procesa implementacije ciljeva sposobnosti.

Scenarij vježbe obuhvatio je procedure i postupke protubrodskog osiguranja, protuzračnog osiguranja, topničko gađanje ciljeva na moru, taktičko manevriranje, prekrcaj desantnih snaga na moru i iskrcaj na kopno, presretanje sumnjivog broda, zaštitu snaga u luci, na sidrištu, otvorenom moru i priobalnim vodama, protuminsko osiguranje, tegljenje brodova, signalne vježbe i dr.

Zapovjednik Flote HRM kapetan bojnog broda Darko Malečić ujedno i zapovjednik vježbe rekao je kako je izuzetno zadovoljan provedbom i rezultatima vježbe. “Ponosan sam na pripadnike svih sastavnica Flote HRM-a. Želim istaknuti spremnost i motiviranost ljudi koji su tijekom tri dana od jutra do mraka s velikom motivacijom pokazivali svoja znanja i vještine.

Sposobnost je ono što posjedujemo, spremnost je ono što želimo dokazati, a motivacija je alat s kojim to dostižemo,” istaknuo je kapetan bojnog broda Malečić.

U vježbi “BARAKUDA 22” su sudjelovale raketne topovnjače RTOP-41 “Vukovar” i RTOP-21 “Šibenik”, desantni brodovi minopolagači DBM-81 “Cetina” i DBM-82 “Krka”, desantni jurišni brodovi DJB-106 i 107, motorna barkasa MRB-82, mobilni obalni lanser, vod Protuminskih ronitelja te pripadnici satnije Mornaričko-desantnog pješaštva. Uz pripadnike Flote HRM-a u vježbi su sudjelovale i snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58 te zrakoplovom PILATUS PC-9M, Satnija riječnih brodova Hrvatske kopnene vojske, pripadnici Obavještajne pukovnije te Bojna obalnog motrenja i navođenja.

Izvor: MORH/HRM/Foto:MORH/ M. Čobanović

Izvorni autor: MORH/HRM

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.