PROVJERILI SMO Na lokalnim izborima u Hrvatskoj mogu sudjelovati i državljani drugih zemalja Europske unije, evo i kako

07.03.2021. 19:24:00

Državno izborno Povjerenstvo Republike Hrvatske nedavno je uputilo obavijest o načinu ostvarivanja biračkog prava državljana drugih zemalja članica Europske unije na predstojećim lokalnim izborima. Provjerili smo koji se uvjeti moraju ispuniti za ostvarivanje ovog prava.

"Člankom 2. stavkom 3. i člankom 3. stavkom 3. Zakona o lokalnim izborima ('Narodne novine', broj 144/12, 121/16, 98/19, 42/20 i 144/20) propisano je da članove predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno za članove predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo birati odnosno biti birani državljani drugih država članica Europske unije u skladu sa Zakonom o pravu državljana drugih država članica Europske unije u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ('Narodne novine', broj 92/10)", poručili su iz DIP-a.

Kako navode, da bi građani mogli ostvariti svoje aktivno, odnosno pasivno biračko pravo na navedenim izborima, državljani drugih država članica Europske unije dužni su pravovremeno poduzeti sljedeće radnje:

  • Aktivno biračko pravo državljana druge države članice Europske unije na izborima (članci 2. i 3. Zakona o pravu državljana drugih država članica Europske unije, i članci 19. i 20. Zakona o registru birača ('Narodne novine', broj 144/12, 105/15 i 98/19))

Državljani druge države članice Europske unije, koji imaju prebivalište ili boravište na području jedinice u kojoj se izbori provode i žele glasovati na predstojećim izborima dužni su podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj, najkasnije u roku od 30 dana prije dana izbora, dakle najkasnije 15. travnja 2021.

Navedeni zahtjev državljani druge države članice Europske unije podnose nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba (dalje: nadležna upravna tijela) koje vodi registar birača, prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Uz zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica Europske unije navedene osobe dužne su predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa njihovog prebivališta ili boravišta na području jedinice gdje se provode izbori i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici Europske unije čiji su državljani.

  •  Pasivno biračko pravo državljana drugih država članica Europske unije na izborima (članci 2., 6. i 7. Zakona o pravu državljana drugih država članica Europske unije)
  • "Državljani druge države članice Europske unije, koji imaju prebivalište ili boravište u jedinici u kojoj se provode izbori mogu se kandidirati i biti izabrani za člana predstavničkog tijela jedinice pod istim uvjetima koji vrijede za državljane Republike Hrvatske propisanim Zakonom o lokalnim izborima i pod uvjetom da u Republici Hrvatskoj i državi članici Europske unije čiji su državljani nisu pojedinačnom presudom u kaznenom postupku ili presudom u građanskom postupku lišeni prava na kandidiranje.

    Ako se na prijedlogu kandidacijske liste za izbor članova predstavničkog tijela jedinice na navedenim izborima nalazi kandidat državljanin druge države članice Europske unije, uz prijedlog kandidacijske liste mora biti priložena od javnog bilježnika ovjerena izjava kandidata u kojoj je navedeno njegovo državljanstvo i adresa njegovog prebivališta ili boravišta na području jedinice u kojoj se izbori provode i dokaz, odnosno dokument nadležnih tijela vlasti države čiji je državljanin kojim potvrđuje da nije lišen prava da se kandidira u toj državi ili dokument da takva diskvalifikacija u toj državi nije poznata.

    U slučaju da kandidat-državljanin druge države članice Europske unije ne dostavi nadležnom izbornom povjerenstvu navedeni dokaz, odnosno dokument, njegova kandidatura smatrat će se nepravovaljanom", stoji u obavijesti.

Izvor: direktno

Izvorni autor: ig/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.