Pružit ću ti „živu vodu“ koja će prožeti čitavo tvoje biće

16.03.2020. 08:02:00

Korizmeno razmišljanje

VODA ZNAK ŽIVOTA! – „ŽIVA VODA“

Znamo da je voda jedno od prapočela: ( zemlja, vatra, voda zrak ). Ako je jedno od prapočela od postanka svijeta, onda svakako zaslužuje poštovanje i ima svoju strahovito veliku cijenu. Ona se vrlo često spominje u Bibliji, Novom zavjetu i liturgijskom životu Crkve. Prema novozavjetnoj teologiji voda je kod svetog Ivana Krstitelja znak pripreme za dolazak Isusa Krista. Zato je sveti Ivan Krstitelj krstio vodom u rijeci Jordan. Voda stvara novo rođenje u Duhu Svetom ( sakramentalno krštenje ). Označava i Kristovu smrt na križu: ( iz njegova boka potekla je krv i voda ). U liturgiji Crkve tijekom povijesti čovječanstva voda igra značajnu ulogu. Preporuča se u svim sakramentima i blagoslovinama. U euharistiji se miješa vino i voda. Sjetimo se vode u škropionicama na ulazu u sve crkve kao poziv na križanje. Raznih blagoslova: maslinovih grančica, svijeća na Svjećnicu, blagoslova uskrsnog jela, okupljenih vjernika prigodom posvete crkve. Hodočasnika na dolasku u neko hodočasničko, Marijansko ili neko drugo hodočasničko mjesto. Krsna ( blagoslovljena  voda ) se posvećuje, blagoslivlja u Vazmenoj noći, pa prema tome ima duboku vezu sa uskrsnim otajstvima i samim Isusovim uskrsnućem. Blagoslovljena voda čisti i štiti čovjeka, vjernika od zlih duhova i opakih nagnuća ( blagoslov i križanje vodom na ulazu i izlazu iz crkve ). Voda je u Novom zavjetu mjesto čudesnih ozdravljenja ( bolesnik koji sam ne može ući u vodu, kad se voda uzbiba ). Vjernici sa velikim poštovanjem sudjeluju u vazmenom blagoslovu vode, jer ona ima veliko značenje u životu Crkve. Ona se miješa prigodom blagoslova sa solju, kako bi bila sačuvana od pokvarljivosti. Blagoslivljanjem vodom „duhovno čistimo“ i „štitimo čovjeka“ od mnogih mogućih zala. U životu Crkve postoji „aqua exorcitata“ – voda exorcizma. Voda se koristi kod opetovane posvete crkve, ako je bila od nečega ili nekoga oskvrnjena. Blagoslovljena voda nas uvijek podsjeća na naše krštenje.  Podsjeća nas također na Isusovo krštenje u rijeci Jordan. Voda kao takva, a napose blagoslovljena voda omogućava i pruža ozdravljenje, blagoslov, duhovno čišćenje, zdravlje. Blagoslovljena voda se odnosi na Sveta Tri Kralja kući, te i mi možemo bit blagoslivljatelji. Naši stari su znali reći: „Blagoslovljena voda štiti kuću, a polju i usjevima daje nadu.“  Voda se spominje u raznim molitvama, Bibliji, litanijama, biblijskim čitanjima. Nekada je blagoslovljena voda bila sredstvo blagoslova za skidanje oboljelima visoke temperature. U naše vrijeme blagoslovljena voda služi za blagoslov mnogih stvari, tehničkih dostignuća: ( automobila. motocikla, vatrogasne opreme, škola, sportskih dvorana i raznih drugih objekata i sredstava za komunikaciju. )

Isus i Samarijanka na Jakovljevom zdencu

„ Daj mi piti…“  „ Ja ću ti dati žive vode od koje se ne žeđa nikada…“ „ Mnogi povjerovaše, i obratiše se..“ „ Klanjatelji u Duhu i ISTINI“

Što to znači?: „ Dat ću ti žive vode!“

Dat ću ti nešto bez čega se ne može. Dat ću ti jedno od prapočela ( vodu ). Dobiti ćeš ono što treba baš svakom čovjeku. Pružit ću ti „živu vodu“ koja može i treba prožeti čitavog tebe, tvoj život, tvoje djelovanje, tvoj okoliš, prirodu, polja, usjeve, vinograde. Dat ću ti sebe, Boga prisutnoga. Boga koji te čisti duhovno, štiti tvoju kuću, čuva te od zlih sila, zlih sklonosti, grijeha. Blagoslivljati ću preko svećenika i tebe, cjelokupni tvoj život, tvoju obitelj. Ništa ne bi smjelo ostati bez moje „vode života“. Uz pomoć Božjeg, Očevog blagoslova ću te liječiti, bit ćeš zdrav. Blagoslov će te uvijek pratiti, voditi tijekom života, sve do smrti. Prihvati „ živu vodu“, prihvati mene. Prihvati me u svoje srce, um, emocije i savjest. Kad me prihvatiš prožet ću sve tvoje životne putove, tvoje aktivnosti, djelovanje, život s Crkvom, život tvoje obitelji. Bit ćeš zaštićen ne samo ti, nego i sve tvoje što si stekao, što je materijalne naravi. Ono od čega živiš, plodove njiva, vinograde, polja, tvoje zanimanje, poslovanje.

Stari Zagorci su znali kazati: „ Pogledaj ga, ili pogledaj ih, nisu sretni jer žive bez Božjeg blagoslova. Što je značila ta rečenica? Žive kao da Boga nema, ne križaju se, ili neki kažu ne krste, ne mole se, ne idu u crkvu. Kako onda mogu očekivati neko veliko životno dobro?

Stari zavjet kaže na jednom mjestu: „ Danas biraj, blagoslov, ili prokletstvo“

Prihvaćaš li Isusa Krista kao živu vodu koja treba prožeti ne samo tvoj um, srce, savjest, nego tvoja materijalna bogatstva, okoliš, prirodu, u kojoj i od koje živiš? Ako prihvaćaš, blago tebi, dobro će ti biti.

Žarka molitva Isusu za oslobođenje i ozdravljenje

O vječno živi Isuse, evo me pred Tobom. Vjerujem u Tebe i ljubim Te iznad svega! Vjerujem da me čuješ, da me primaš ovakva kakav jesam i da me želiš i hoćeš ozdraviti. Znam da mi jedino Ti možeš pomoći. Imaj samilosti prema meni! Smiluj mi se! Pogledaj sve moje rane i sve što me opterećuje i ozdravi me! Reci samo jednu riječ i ozdravit će duša moja, tijelo moje, psiha moja! Isuse, žarko Te molim, dođi sada u moje srce i kraljuj u njemu kao moj jedini Spasitelj i Otkupitelj! Usrdno Te molim, dođi u moj život i oslobodi me od svih životnih ovisnosti! Dođi, Isuse, i imaj samilosti sa mnom grješnikom i budi mi milosrdan. Operi me u svojoj Presvetoj Krvi i oslobodi od mojih grijeha! Sakrij me u svoje svete rane! Budi moja snaga i jakost! Vodi me sigurnim putem spasenja! Milosrdni Isuse! Predajem ti potpuno svoj život: prošlost, sadašnjost i budućnost. Uzmi, Gospodine, sve što imam, kako bih mogao Tebi posve pripadati. Uzmi sve moje slabosti i daj da iskusim spasenje i oslobođenje! Od ovoga trenutka budi ti gospodar i spasitelj moga života zauvijek! Predajem se Tebi posve, da se volja Očeva na meni ispuni! Spreman sam na sve što Bog od mene hoće i želi! Učvrsti me u vjeri! Izlij svoga Duha na mene i na sve one za koje Te molim. Vodi me putem koji mi je providnost dodijelila. Učini me spremnim ovoga trenutka učiniti sve što od mene Otac nebeski očekuje!

Budi hvaljen i slavljen, Isuse, u svima koji Ti se predaju. Proslavi ime svoga Oca u svakome od nas! Sve nas spasi!

Izvorni autor: Vladimir Trkmić/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.