Prve pahulje pale u Gorskom kotaru i Lici, a snijeg iznenadio i Istru

02.12.2020. 11:22:00

U Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja mjestimice pada snijeg, izvijestili su iz Hrvatskog auto-kluba.

Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru i dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II i državne ceste DC1 Čeglje-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin te DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica.

Snijeg je iznenadio i stanovnike rječkog područja.

Pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu prognoza je Istrameta, dok će u Gorskom kotaru te na Učki i Ćićariji padati snijeg. U središnjoj Istri iznad 300 metara nadmorske visine prijepodne prolazno može biti snijega, a snježna iznenađenja nisu isključena ni na riječkom području iznad 200 metara nadmorske visine. Glavnina oborina očekuje se prijepodne te ponovno navečer i u noći na četvrtak kada će u gorju biti obilnog snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Bit će hladno uz temperature zraka između 2 i 6 °C. Osjećaju hladnoće doprinosit će bura.

I u unutrašnjosti je moguć snijeg, a ponegdje i kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno, javlja HAK, a vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Zadarskoj županiji.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.