PRVI ČOVJEK OBRANE GRADA NIJE POZVAN? Obilježava se Dan osječkih branitelja, Glavaš izostavljen: ‘Ni ne želim biti među ljudima koji su u ratu bili nitko i ništa’

28.06.2022. 21:35:00

Danas se obilježava Dan osječkih branitelja na koji je 1991. godine prvi puta postrojena 106. brigada ZNG-a RH, čime je i službeno počela obrana grada Osijeka.

Sve je započelo svečanim mimohodom osječkim ulicama, od Crvenog fiće do Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, a u sklopu programa gradonačelnik Ivan Radić održao je govor zahvale.

“Ponosan sam danas što mogu hodati rame uz rame s hrvatskim braniteljima koji su 91.-ve godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada”, istakao je Radić, no uz njegovo rame nije bio čovjek kojeg je osobno dr. Franjo Tuđman 07. prosinca 1991. imenovao zapovjednikom obrane grada Osijeka.

Proslava obrane grada bez zapovjednika obrane

Branimir Glavaš kaže kako se ne osjeća povrijeđeno što kao ratni zapovjednik Osijeka nije dio protokola. Štoviše, kaže kako nije niti pozvan, no on taj poziv nije uopće nadao:

“Ja se zapravo ni ne želim pojaviti među ljudima koju su u Domovinskom ratu bili nitko i ništa. Čast izuzecima, ali različiti anonimni likovi koji su se naglo počeli samoreklamirati kao veliki heroji, preuzeli su medijski primat. Među takvima mi nije mjesto”, bez imalo ogorčenosti u glasu objašnjava Glavaš.

On kaže kako ga sve neodoljivo podsjeća na SUBNOR koji mu je u vrijeme bivše države “strašno išao na živce”:

“Da, čini se kako braniteljske udruge djeluju po modelu nekadašnjih antifašista, s tim da je SUBNOR bio jedinstvena udruga koja je imala snagu i zapravo bila jedina oporba Titu ukoliko se ne bi slagali s nekim potezima države. Njihovo jedinstvo je imalo moć kojom su tadašnje komuniste ‘držali u šaci'”, kaže Glavaš, a potom dodaje kako je to sa hrvatskim braniteljskim udrugama:

Glavaš ima vrlo loše mišljenje o udrugama

“Jedinstvo je nemoguće zbog preko tisuću rascjepkanih udrugica koje nemaju značaj čak ni u svojoj mjesnoj zajednici. Postoje udruge od svega dva, tri člana i naravno da se ne mogu usuglasiti i da su u vječitom raskolu jer su im sa par tisuća kuna koje dobivaju od države ‘zamazane oči’.”

Glavaš kaže kako pretpostavlja da je osnivanje ovako velikog broja braniteljski udruga “osmišljen plan”:
“Na ovaj način spriječeni je udruživanje jedne velike, vojničke sile čija bi riječ imala značaj. Tužna je činjenica da ih se kupilo za sitan novac i da je na tako jeftin način razbijena mogućnost braniteljskog jedinstva”.

Na pitanje je li član jedne od udruga, Glavaš odlučno odgovara:

“Nisam, niti sam ikada bio, niti ću ikada biti. Te udruge nisu svrsishodne i postoje isključivo zbog sebe samih i njihove vlastite koristi”, kazao je naš sugovornik.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.