PRVI OTKAZ U ŠKOLSTVU: “Dogovorili smo se, iz principa nije htio predočavati nikakve potvrde”

06.12.2021. 18:04:00

Nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od 16. studenoga nije dolazio na posao jer se ne želi testirati, niti cijepiti, više nije djelatnik škole. Kako je Jutarnjem potvrdio ravnatelj škole Dario Malogorski, sa zaposlenikom je u ponedjeljak potpisan sporazumni raskid ugovora o radu. Tomu su prethodila dva upozorenja pred otkaz.

Kako se doznaje, riječ je o nastavniku mlađe generacije, zaposlenom u školi 1. rujna. Ravnatelju škole je rekao kako se ne slaže s mjerama te da iz vlastita principa ne pristaje na predočenje ikakvih potvrdi. Ravnatelj Malogorski ističe kako je nastavnik, ne želeći školi priuštiti ikakve daljnje probleme, pristao potpisati sporazumni otkaz.

– Povod raskidu ugovora je neslaganje s mjerama. Moram reći da kolega nije radio nikakve skandale, nije prijetio, nije dolazio pred školu, naprosto se nije slagao s uvedenom mjerom i od njezina uvođenja niti jednom nije došao na radno mjesto, kaže Malogorski. Za to vrijeme, nastava za učenike organizirana je kroz zamjene koju su odrađivale njegove kolege.

Nastavniku iz Bjelovara ravnatelj je prije raskida ugovora u dva navrata slao putem pošte upozorenja pred otkaz, no u školu nije stizala povratnica, što znači da osoba nije preuzela poštu. Logično, s obzirom na to da je za ulazak u poštu potrebna covid-potvrda. Ravnatelj je zato upozorenja slao i putem elektroničke pošte. Na upozorenja nije dobio očitovanje djelatnika.

– Čuli smo se u četvrtak i petak, kolega je pristao na sporazumni otkaz, što znači da nemamo nikakvih potraživanja jedni prema drugima. U ovoj situaciju to je najbolje rješenje. U njegove principe ne mogu ulaziti, no naglašavam, kolega je doista bio korektan, osim što nije dolazio na nastavu pa smo morali organizirati zamjene, kaže ravnatelj.

Sada bivši djelatnik u školi je zaposlen nedavno, 1. rujna, i po našim informacijama to mu je provo zaposlenje u prosvjeti. Dobro se snašao u kolektivu, učenici su fino prihvatili novog nastavnika; po priči drugih nastavnika, bio je odličan u struci te je počeo polagati pedagošku grupu predmeta, odnosno razliku ispita, što si je sam plaćao. Ravnateljev je dojam da je novi kolega uistinu imao ozbiljne namjere raditi u školi te je prvi razlikovni ispit, psihologiju, položio i prije no što je zaposlen.

– Ovo je neobična priča u odnosu na one o kojima smo dosad čitali po medijima, gdje se pojedini djelatnici koji se nisu slagali s uvedenom mjerom, nisu korektno ponašali. Ovdje uistinu nije bilo zle krvi. Rekao bih, čovjek sa stavom, u svakom pogledu, kaže ravnatelj Malogorski.

Škola će uskoro raspisati natječaj za novog nastavnika.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.