Prvi poslani SMS glasio je “MERRY CHRISTMAS”

26.12.2020. 09:18:00

Tehnički muzej svojom objavom podsjetio nas je na ne tako davna vremena kad je sms poruka bila novi način čestitanja Božića:

“U ovo vrijeme prije desetak godina bili bismo zabavljeni užurbanim slanjem i čitanjem primljenih SMS čestitki. Nekako baš u blagdansko vrijeme slalo se i primalo najviše SMS poruka, a mnogi će se prisjetiti kako je to znalo uzrokovati zagušenje prometa, pa su mnogi poruke znali primiti i sa zakašnjenjem.

Znakovito, prva poslana SMS poruka na svijetu, što ju je u prosincu 1992. godine poslao inženjer Neil Papworth direktoru telekomunikacijske tvrtke Vodafone Richardu Jarvisu – glasila je: “MERRY CHRISTMAS!”

Komercijalno dostupna usluga je postala tek 1995. godine i to u Finskoj, a u Hrvatskoj se počela koristiti 1999. godine. Uskoro je slanje alfanumeričkih poruka do 160 znakova dalo dodatan zamah razvoju mobilne telefonije, prenosi Frendica.hr.

Danas su SMS poruke pomalo ustuknule pred modernijim komunikacijskim platformama, ali se još uvijek koriste. U Hrvatskoj je 2008. godine poslano gotovo 4 milijarde SMS poruka što je predstavljalo i vrhunac korištenja te praktične telekomunikacijske usluge, dok je prošle godine poslano “samo” nešto više od milijarde i 800 milijuna SMS poruka.

Zanimljivo, popularnost SMS usluge dokinula je potrebu za prozivnicima (eng. pager/beeper), pa je usluga BIP ugašena 2001. godine.”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.