PRVI SUKOB JNA I HRVATSKIH SNAGA! Armija upotrijebila taktiku kojom je Hrvate ‘gazila’ do kraja rata

02.03.2023. 16:38:00

'TAMPON ZONA'

Nakon što su policajci srpske nacionalnosti 01. ožujka 1991. godine na prevaru razoružali svoje hrvatske kolege  i preuzeli policijsku postaju u Pakracu, bilo je jasno da je oružani sukob neizbježan.

Već slijedećeg dana, u zoru 02. ožujka, Republika Hrvatska daje do znanja da neće dopustiti ovakav razvoj situacije, u Pakrac su stigle specijalne snage hrvatske policije – posebna jedinica policije iz Bjelovara te Antiteroristička jedinica Lučko i Rakitje, Kumrovec, Pionirac i ATJ “Sljeme”.

Bijeg u brda, pa pucanje

Pobunjenici ih nisu čekali u osvojenoj policijskoj postaji, nego su se povukli u brda Papuka i Psunja, a s njima i dio naoružanih civila, kao i političko vodstvo. S položaja na brdu Kalvarija zapucali su po hrvatskim specijalcima, uslijedio je obračun u kojem su ranjena tri hrvatska specijalca te je zarobljeno 32 pobunjenih milicajaca. u Pakracu je ponovno uveden javni red i mir, načelnik policije Jovo Vezmar je smijenjen, a na njegovo mjesto postavljen je Stjepan Kupsjak. Uključila se srbijanska medijska mašinerija koja je incident okarakterizirala napadom hrvatskih snaga na Srbe, objavivši lažnu vijest da je pritom ubijeno nekoliko pripadnika srpske manjine.

Tampon zonom Hrvatima “vezali ruke”

Zanimljiva je reakcija JNA koja se, također, u vrlo kratkom roku rasporedila po pakračkim ulicama. Tada su, naime, po prvi puta upotrijebili taktiku “tampon zone” koju su koristili i u nastavku ratovanja. Njihova formalna zadaća jest bila razdvojiti dvije sukobljene strane, no u stvari su onemogućavali legalnim hrvatskim policijskim snagama uspostavu ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.  Ta izmjena vatre ostat će zabilježena kao prvi incident, odnosno sukob između hrvatskih snaga i tadašnje JNA. Borba hrvatskih snaga i pobunjenika te druge večeri trajala je do sutradan ujutro

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.