Prvo gađanje mađarskih posada na PzH 2000

24.03.2022. 09:33:00

Pripadnici Oružanih snaga Mađarske na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, uz nadzor instruktora iz Samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko-raketne pukovnije, iz samohodnih Panzer haubica PzH 2000 ispalili su ukupno 20 projektila

Bojnim gađanjem iz samohodnih Panzer haubica PzH 2000, provedenim 15. ožujka na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, završena je obuka pripadnika Oružanih snaga Mađarske koji su zadnjih tjedana u Topničko-raketnoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske učili upravljati tim suvremenim, moćnim topničkim sustavom.  Radi se o međunarodnoj suradnji dviju savezničkih zemalja, a polaznici ove obuke prvi su mađarski vojnici osposobljeni za upravljanje Panzer haubicama 2000, koje će u svoj sustav uvoditi ove godine. Konkretno, radi se o ukupno 18 pripadnika 25. pješačke brigade Oružanih snaga Mađarske koji su podijeljeni u dvije skupine prolazili obuku u bjelovarskoj vojarni “Bilogora”, sjedištu Topničko-raketne pukovnije. Tijekom studenog obuku je prvo prošlo šest mađarskih vojnika, koji su se osposobljavali za mjesto vozača PzH 2000, dok je 12 pripadnika na obuci za operatera u Bjelovar stiglo početkom veljače. U zadnjem su se tjednu dvanaestorici pripadnika pridružila i tri vozača kako bi zajedno na slunjskom poligonu proveli završni dio obučnog ciklusa uz nadzor instruktora iz Samohodne haubičke bojne 155 mm.

Tri posade

“Topničko bojno gađanje provest će tri posade, od vozača do poslužitelja te samih zapovjednika haubice. Osim što će ih pratiti u svim radnjama, instruktori će ih i ocjenjivati, a pripadnici će pokazati znanje stečeno u proteklih pet tjedana: od pripreme haubice, pripreme streljiva pa do donošenja odluka tijekom bojnog gađanja. Nakon izvršenih zadaća čeka ih i čišćenje i održavanje haubice te sve druge radnje koje su potrebne nakon bojnog gađanja,” tumači nam instruktor natporučnik Martin Ćuk.

Dok na Močilima promatramo kako se pripadnici Oružanih snaga Mađarske užurbano pripremaju za svoje prvo bojno gađanje na PzH 2000, natporučnik Ćuk ističe kako su tijekom cijele obuke pokazali veliku motiviranost i želju za usvajanjem novih znanja i vještina.

“To je ujedno i pozitivan znak da se radi dobar i kvalitetan posao i našim je instruktorima to veliki motiv za buduće obuke. Ovime su proširili svoje iskustvo te imaju sposobnost obučavanja i stranih pripadnika, što znači da u budućnosti možemo ostvariti još više međunarodnih suradnji,” kaže natporučnik Ćuk.

Postignuti ciljevi obuke

Nakon što su obavljene sve pripreme prije samog bojnog gađanja, prva mađarska peteročlana posada “zaposjela” je haubicu te počela ispaljivanje projektila, njih osam. Druge dvije posade ispalile su ih još ukupno 12, a prema riječima voditelja gađanja satnika Mihaela Lacha, inače zapovjednika Zapovjedne bitnice u Samohodnoj haubičkoj bojni 155 mm, svi su projektili pogodili cilj.

“Čim smo vidjeli da se sve aktivnosti oko ove zadaće provode bez zastoja, da nema pitanja, nepoznanica koje bi na mađarsku posadu djelovale zbunjujuće, znamo da smo postigli ciljeve obuke. Bilo im je važno da steknu samopouzdanje da mogu samostalno upravljati haubicom i da im više ne trebaju instruktori za provedbu zadaće. Bili su prije gađanja jako uzbuđeni što će prvi u povijesti Oružanih snaga Mađarske provesti gađanje iz PzH 2000. Za svoj cjelokupni rad tijekom obuke prva je posada za nagradu ispalila osam projektila, dok su druge dvije posade ispalile po šest. Zadovoljan sam onim što su kolege iz Mađarske pokazali,” komentirao je satnik Lach te za svibanj najavio novi obučni ciklus s pripadnicima Oružanih snaga Mađarske. Zadovoljstvo nakon provedenog gađanja nije krio ni pripadnik 25. pješačke brigade OS-a Mađarske satnik Balázs Vörös. “Pripadnici su uživali tijekom gađanja. Vidjelo se koliko su napredovali u ovih pet tjedana. Promatrao sam ih tijekom cijelog procesa kako djeluju i jako sam zadovoljan njihovim radom,” rekao je satnik Vörös.

Izvor: Hrvatski vojnik/Foto.Mladen Čobanović

Izvorni autor: Martina Butorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.