PRVORAZREDNI SKANDAL U HNS-U! UEFA u šoku zbog ‘političkog komesara’ iz Like: Evo zašto HDZ smjenuje Davora Šukera!

15.07.2021. 10:15:00

 

Politiku treba odvojiti od sporta, mantra je koja se među političarima nerijetko ponavlja, no iako znaju da je to praksa koja se primjenjuje u uređenom svijetu, u Lijepoj Našoj u tom se pogledu ništa ne mijenja pa bi, kako zasad stvari stoje, Davora Šukera na čelu Hrvatskog nogometnog saveza trebao zamijeniti HDZ-ovac i za širu javnost potpuni anonimus Marijan Kustić. Neobičan je to rasplet događaja za Šukera koji je na svjetskoj nogometnoj sceni ostao zapamćen kao jedan od najboljih igrača svih vremena. Iako se u Savezu nije proslavio kao radnik, već kao težak čovjek s kojim je teško surađivati, Šuker je i dalje jedan od onih po kojima nas prepoznaju u svijetu, i to još otkako je slavu stekao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. s kojega je Hrvatska pod Ćirinim vodstvom izašla kao treća reprezentacija svijeta. I to velikim dijelom zahvaljujući Šukerovim golovima.

Prikupljanje podrške

Upravo je zato nevjerojatno da HDZ predvođen Plenkovićem sada na čelo HNS-a instalira Kustića, za kojega su rijetki dosad uopće čuli. Zasluge za to dobrim dijelom ima i Tomislav Svetina, koji kao prvi čovjek zagrebačkog Nogometnog saveza Šukera ni ne želi kandidirati za izbore koji se održavaju krajem srpnja. Zamislite, neki Svetina koči Šukerov reizbor. Nije li to prvorazredna sramota? Nije li prvorazredni skandal da neki lički HDZ-ovac Kustić smjenjuje svjetsku nogometnu veličinu Davora Šukera! Jer, bez obzira na sve njegove mane i na to što u posljednjih devet godina na čelu HNS-a nije učinio gotovo ništa, činjenica je da ime Davora Šukera znaju u cijelome svijetu, da otvara sva nogometna vrata i da s njime HNS može samo imati veću prepoznatljivost i ugled u svijetu. A što HNS-u u nogometnom svijetu može donijeti lički HDZ-ovac Kustić?

Ne treba biti nikakav nogometni lumen da bi se zaključilo kako iza Kustića stoji stranka, odnosno premijer Plenković, koji očito nije svjestan da je, bez obzira na svu Šukerovu problematiku, on “svjetski nogometni gigant” za tipove poput Kustića i Svetine. Premijer koji godinama nastoji ostaviti dojam političara koji se drži podalje od nogometa, i Mamića, na instaliranje svojeg kolege Kustića šuti pa procedura teče neometano. U skladu s time, nogometni savez Ličko-senjske županije podržao je Kustićevu kandidaturu za šefa Hrvatskog nogometnog saveza, a nakon te nominacije matičnog županijskog saveza Kustić se bacio na prikupljanje podrške još minimalno šest županijskih nogometnih saveza, što i nije neki problem jer u njima glavnu ulogu uglavnom igraju njegovi stranački kolege. Podrška iz Ličke županije zapravo je prva službena nominacija za čelnu poziciju u HNS-u koji će na izbornoj skupštini u Zagrebu pretposljednjeg dana srpnja odlučiti o svojem novom predsjedniku. Međutim, i prije same sjednice u javnom se prostoru počelo spekulirati o tome kako bi upravo Kustić trebao naslijediti Šukera, a takvo što omogućuje mu i činjenica da još od travnja obnaša funkciju izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza koji bi sada u cijelosti upravljanje hrvatskim nogometom mogao preuzeti od najboljeg strijelca u povijesti hrvatske reprezentacije, koji još od 2012. godine sjedi na poziciji predsjednika HNS-a.

Realan scenarij

Jasno je iz Šukerove biografije da je cijeli njegov život nogomet, dok se za Kustića to ne može reći. On, osim s nogometom, koketira s politikom, trenutno je predsjednik Županijskog odbora Ličko-senjske županije, a jedno vrijeme bio je i saborski zastupnik, ali se ni tada za njega nije previše čulo. Čulo se zato u nogometno-navijačkom svijetu za izvanrednu skupštinu HNS-a koja je sazvana na inicijativu članova Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj se, doduše, nije glasalo o povjerenju predsjedniku Šukeru, ali se spominjalo nezadovoljstvo njegovih najbližih suradnika njegovim radom. Na toj je izvanrednoj skupštini odluka o Šukerovu statusu odgođena za kraj srpnja, četiri mjeseca prije službenog isteka Šukerova mandata koji okončava 15. prosinca, kada se on navodno i sam planirao oprostiti sa Savezom. Da na njegovo opraštanje ne misle čekati, jasno su dali do znanja na ovoj skupštini na kojoj je bilo vidljivo kakav stav zastupnici imaju o predsjedniku Šukeru, kojega eliminira tip koji s njime sjedi u svečanim ložama, na službenim ručkovima, kongresima i raznim sjednicama. Upućeni kažu kako nije nemoguće da interes za fotelju na čelu Saveza u međuvremenu pokaže i sam Svetina, koji planove kuje sa svojim velikim saveznikom Damirom Miškovićem, no to se zasad ipak ne doima kao realan scenarij. I realni i nerealni scenariji odvijaju se daleko od očiju javnosti, u diskreciji i na raznim tajnim ručkovima, međutim, nezadovoljnici zasad zapravo nisu definirali čime je točno Šuker nanio štetu Savezu i koji su konkretno razlozi zbog kojih bi on morao otići. Zato mnogi u njegovu micanju vide spornu političku pozadinu baš zbog Kustićeva članstva u vladajućoj stranci, što problematiziraju te se pitaju kako će u UEFA-i gledati na to da je u HNS-u smijenjen Šuker koji je ujedno ugledni član njihova Izvršnog odbora. Već se može čuti da su u UEFA-i u potpunom šoku od najava koje su stigle i do njih da bi umjesto velikog Šukera na čelo Saveza mogao doći HDZ-ov politički komesar iz Like koji je medijske stupce punio tijekom Plenkovićevih sukoba s Darkom Milinovićem, od kojega je u preuzeo ličku organizaciju HDZ-a nakon što je ovaj izbačen iz HDZ-a.

Ženine teorije

Već je tada Kustić slovio kao Plenkovićev čovjek i njegova mlada nada, a opisivalo ga se i kao osobu zbog koje je premijer žrtvovao Milinovića koji im je godinama donosio uspjehe u ličkom kraju. Činjenica je da je Kustića središnjica gurnula u tu priču kako bi srušila Milinovićevu bazu, što im je u konačnici i pošlo za rukom, no upravo se zbog njega nerijetko prozivalo Plenkovića kada bi govorio o razdvajanju politike od sporta. Kustić se inače saborskih klupa domogao nakon što je Milinović postao lički župan, a osim toga, u sabornici je sjedio i kao zamjena za Božidara Kalmetu. Inače je rođen u Rijeci, živi u Novalji, a jedno vrijeme nakon nogometne karijere obnašao je dužnost direktora NK Novalje, ubrzo potom postao je predsjednik međužupanijskog Izvršnog odbora HNS-a iz Ličko-senjske županije, a onda i dopredsjednik, pa u konačnici i direktor HNS-a zadužen za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu. I prije se po nogometnim kuloarima spekuliralo o tome da bi Kustić mogao zamijeniti Šukera, ali se to do danas nije realiziralo. Iza Kustića je inače i burna brakorazvodna parnica o kojoj su izvještavali mediji prenoseći teorije njegove bivše supruge o tome da mu je kampanju za gradonačelnika Novalje 2016. godine financirao Zdravko Mamić, od čega se on ograđivao. Zato se ne može ograditi od kazne koju mu je izreklo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer u svoju imovinsku karticu nije prijavio da otplaćuje kredit. Povjerenstvo je tražilo izvadak iz FINA-e iz kojega su uvidjeli da dužnosnik na dan 22. ožujka 2018. godine ima ukupne obveze po osnovama u iznosu od 1,356.473,53 kune te da je stanje blokade 1,422.128,17 kuna, međutim, ispostavilo se da nije on nositelj kredita, nego bivša supruga, a on je bio jamac pa je otplata pala na njega.

Prozivan je i zato što u kartici nije naveo ostala članstva i funkcije koje je obnašao tijekom mandata, no zato je naveo vlasništvo nad dvjema njivama u općini Kolan, koje je naslijedio. Ne posjeduje druge nekretnine, štednju ni osobni automobil, ali je zato u medije dospio kada je izazvao prometnu nesreću kod Bobote u kojoj je ozlijeđeno nekoliko osoba, a ozljede je pretrpio i njegov suputnik Tomislav Madžar s kojim se vozio u BMW-u. Podsjetimo, riječ je o bivšem savjetniku bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te liječniku Hrvatske nogometne reprezentacije.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: 7dnevno / Foto: Patrik Macek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.