PUKOVNIK JANKO VLAK ROĐEN 21.VELJAČE 1969. SPLIT- POGINUO 06. SVIBNJA 1993. ZAGREB - TUŽNO SJEĆANJE

06.05.2023. 10:27:00

06. svibnja 1993. godine tijekom trenažnog leta ultralakom letjelicom Albatros nad Zagrebom stradali su dvojica heroja, dragovoljca Domovinskog rata Janko Vlak i Julio Primorac.

Janko Vlak rođen je 1969. godine u Splitu. Završio je obuku za pilota jedrilice i padobransku obuku. U Domovinski rat uključuje se dragovoljno u kolovozu 1991. kao pripadnik Lovačke satnije "Fra Mile Mamić" s kojom prolazi niz bojišta. Nakon toga odlazi u 158. pukovniju HV. Od siječnja 1993. postao je pripadnik Bojne Zrinski. Posthumno mu je dodijeljen čin pukovnika.
Pokopan je uz vojne počasti na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata. Njemu u sjećanje postavljene su spomen-ploče na zgradi Lovačkog društva "Split" u Tršćanskoj ulici te u Grohotama na otoku Šolti, u predvorju crkve sv.Stjepana.
Počivao u miru Božjem ratniče!

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.