Pukovnik Peitel: Postrojba imala “dugi, teški i slavni ratni put”, kroz nju prošlo 6887 ljudi, a poginulo ih je 122

27.09.2021. 12:21:00

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u subotu je u Otočcu sa svečanosti 30. obljetnice ustroja “133. brigade ZNG/HV Otočac” odao počast postrojenim pripadnicima brigade i pozvao sve u Hrvatskoj na zajedništvo i optimizam.

Ministar Medved, koji je bio hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata, rekao je da su zahvaljujući optimizmu, vjeri i međusobnom uvažavanje pripadnici ove brigada i svi drugi branitelji mogli “čvrsto preuzeti sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustaviti pakleni agresorski stroj, koji je zastupao državu u nestajanju”.

“Pokazali smo da kad smo ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom, možemo svladati sve teškoće; pa tako i danas, kada izgrađujemo domovinu za buduće naraštaje, moramo pokazati da smo zemlja snažnih i odlučnih ljudi”, rekao je ministar Medved.

Okupljenim pripadnicima 133. brigade HV-a, njihovim obiteljima i ostalima prenio je poruku premijera Andreja Plenkovića – čuvajmo i gradimo hrvatsko zajedništvo koje nas je održalo i ojačalo u tim teškim vremenima.

“Koliko god se danas susretali s teškoćama i zaprekama treba imati vjeru u sebe, u svoj narod i optimizam u realizaciju ciljeva koje kao narod imamo”, rekao je Medved. Pozvao je da nam svima u Hrvatskoj nit vodilja bude – jedinstvo i jasan cilj.

Hrvatska sloboda nije darovana, već je bila krvlju izborena

Ministar Medved poručio je svima da si uvijek trebamo ponovno osvijestiti da nam hrvatska sloboda nije darovana, već je bila krvlju izborena. Primjerice samo u ovoj 133. brigadi HV-a, osnovanoj u jeku žestokih borbi sa srpskim agresorom za Gacku dolinu, Otočac i Brinjski kraj, poginulo je 122 njenih pripadnika, a oko 400 je bilo ranjeno.

Zahvalio se i ratnim zapovjednicima te brigade, Davoru Peitelu, Dragi Biloviću, Ivici Brajkoviću, Franji Jankoviću i Zdravku Oreškoviću.

Ratni zapovjednik pukovnik Davor Peitel iznio je mnoštvo podataka o tijeku formiranja 133. brigade Zbora narodne garde na “taktički teškom i zahtjevnom Gackom bojištu”.

Naglasio je da je postrojba imali “dugi, teški i slavni ratni put”, te je kroz nju prošlo 6887 ljudi, a poginulo ih je 122. Brigada je odlikovana “Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu”.

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac rekao je da Otočac nikada nije bio pokoreni grad zahvaljujući herojstvu pripadnika otočke brigade, iako je prije 30 godina “neprijatelj bio u svakom pogledu nadmoćniji, a vaše iskustvo ratovanja nikakvo” .

Zato će “pripadnike brigade sve sadašnje i buduće generacije s pravom smatrati nepresušnom inspiracijom i primjerom kako se ljubi dom”.

Prije obraćanja sudionici skupa su prisustvovali misi u Crkvi Presvetog Trojstva i pod Spomenik hrvatskim braniteljima položili vijence i zapalili svijeće poginulim pripadnicima “133 otočke brigade”, među ostalima obitelji poginulih, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH, ratni zapovjednici, predstavnici MORH-a, GS OS RH, MUP-a, braniteljskih udruga i Ličko senjske županije i Grada Otočca.

Preživjeli pripadnici brigade postrojili su se danas i prošli Otočcem u svečanom mimohodu.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.