PULJIĆEVA PORUKA ZA USKRS 'Iz straha se ne može živjeti, pravi život sastoji se od ljubavi'

04.04.2021. 14:34:00

Kardinal Puljić kaže i kako je znanstvenim spoznajama itekako potreban oslonac na moralne vrednote tim prije jer "znanost staje na rubu groba" i tu više nema odgovora koliko god ga u znanosti tražili

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u nedjelju vjernike da ne posustanu pod teretom straha i neizvjesnosti koje nosi vrijeme opterećno pandemijom te je zaželio da im proslava Uskrsa pomogne u očuvanju vjere u pobjedu života nad smrću.

Predvodeći misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u sarajevskoj katedrali kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo kako je Isusova pobjeda nad grijehom i smrću poticaj za proslavu otajstva oslobođenja i života koje daje smisao čovjekovim patnjama.

Na čovjekov život, kazao je vrhbosanski nadbiskup, vjernicima valja gledati kao na prolazak od datuma začeća pa do prelaska iz vremena u vječnost a time i pobjedu života nad smrću.

"Moramo znati da je svaki život jedan ispit u kojemu propitujemo svoje misli, srce, volju, istinu i ljubav", kazao je kardinal Puljić dodajući da na taj način tragamo za odgovorima.

Slijedimo li Isusa onda treba prihvatiti hod u ljubavi koji nas podsjeća na to da smo odgovorni za svoje živote i njegovu vrijednost, za bratsku zajednicu i cjelokupnu kulturu života, kazao je kardinal Puljić.

Poručio je i kako je znanstvenim spoznajama itekako potreban oslonac na moralne vrednote tim prije jer "znanost staje na rubu groba" i tu više nema odgovora koliko god ga u znanosti tražili, a odgovor nam onda daje Isus koji je pobijedio smrt.

"U ovom se vremenu živi napetost straha od pandemije i straha od smrti no iz straha se ne može živjeti. Pravi se život uvijek sastoji iz ljubavi i tu je potrebno da znanost i kultura budu prožeti plemenitošću i ljubavlju", kazao je kardinal Puljić dodajući  da treba stvarati sintezu vjere i razuma, vjere i kulture, vjere i života.

Nametanje "kulture smrti" opisao je neprihvatljivim je jer je čovjek stvoren za život koji je dar Božji pa je onda pravi smisao Uskrsa u tome da prepoznamo kulturu života, da život prihvatimo i čuvamo ga te se za njega neprestano zauzimamo.

"U pandemiji nećemo strahovati pred smrću nego ćemo se zauzeti u borbi protiv onoga što ubija život", uskrsna je poruka kardinala Puljića vjernicima koje je pozvao da se uvijek sjete Kristova uskrsnuća kao dokaza da smrt nema zadnju riječ.

Izvor: 24 sata

Izvorni autor: Hina/foto: Denis Kapetanović/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.