Pupovac: Ja nisam četnik, ali od onih koji me tako zovu neću tražiti ispriku

11.09.2019. 10:55:00

Milorad Pupovac održao je press konferenciju za medije u Hrvatskom saboru. Tema konferencije je aktualna politička situacija.

Kazao je da će nastaviti razgovore s koalicijskim partnerima. Danas će Predsjedništvo raspravljati što i o čemu se razgovaralo s koalicijskim partnerima i premijerom. Na članovima je, dodao je, da odluče.

– To što se tek danas obraćam javnosti, nije bio znak nepoštovanja prema novinarima ili potcjenjivanje interesa javnosti. To je bio rezultat potrebe da vidimo što se to oko nas događa, u kakvoj smo to situaciji te što možemo reći i činiti. Od 23. kolovoza kada smo zastupnica Jeckov, zastupnik Milošević i ja održali konferenciju za medije pa do danas, mnoge i razne je zasmetala moja iskazana briga o nastanku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Mnoge je posebno zasmetala bojazan da je daljnji rast mržnje i pretvaranje u fizičko nasilje takvo da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje NDH. Vrlo sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od 2 tjedna.

Nikada do sada toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje Hrvatske i ustaške NDH. Bez obzira na razlike koje su proizvodili odjeci tih glasova, ja želim razumijeti da su svi oni izraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala niti smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja.

Tamo gdje ih ima da bi te veze trebalo raskinuti. Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova u na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrav “za dom spremni” pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo.

Također pozivam da prestano biti slijepi i gluhi na poruke koje možemo čuti ili čitati poput “ubij Srbina”, neovisno o etničkom karakteru i etničkoj prirodi te da ih osudimo kao poticanje na nasilje.

I na kraju, pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići toliko daleko da će se pripadnicima kvislinških ili okupacijskih vojnih formacija stradalih na kraju Drugog svjetskog rata odavati državne i vjerske počasti, bez prethodne forenzike, a strašnim žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske crkve osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike te vrijeđati sjećanja na njih.

Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku, današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ideologijom. Ja jako dobro znam tu razliku iz današnje i povijesne perspektive. Tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, rekao je Milorad Pupovac.

Upitan za eventualnu ispriku, rekao je da je on u protekla tri desetljeća bio nazivan raznim imenima. ‘Ja nisam četnik. Ali od onih koji misle i kažu da jesam, nikada neću tražiti ispriku’, kazao je Pupovac.

Izvor: Maxportal/Foto:screenshot

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.