“PUPOVAC je nadkelner naše balkanske krčmice”: Ne stišavaju se reakcije na Pupovčev intervju

29.04.2021. 10:58:00

Intervju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je u subotu objavljen u Novom listu i dalje izaziva reakcije. Posebno Pupovčeva tvrdnja da se predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro služi antisemitskim diskursom s obzirom na to da govori o trgovačkoj koaliciji HDZ-a i SDSS-a, a Židove se stereotipno uvijek difamiralo kao trgovce. O tome je jučer u Saboru, kako je sam rekao po zadatku, govorio zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin.

– Iz svih oružja i oruđa je raspalio po HOS-u i pozdravu »Za dom spremni«, a spominjao je i rasne zakone u NDH. Gospodine Pupovac, onaj tko se osjeća pripadnikom srpskog naroda, mora vrlo voditi računa kad spomene rasne zakone. Za vrijeme Hitlera moralo ih je svuda biti, ali srpski narod je svojom slobodnom voljom još 1805., tijekom Prvog srpskog ustanka, donio rasni zakon. Što se tiče napada na gospodina Škoru, ne znam gdje ste kod njega našli vidljiv taj antisemitizam. On je samo postavio najnormalnije pitanje o gospođi koja je zbog sporazuma SDSS-a i HDZ-a došla na poziciju kojoj očito nije dorasla, rekao je Prkačin u formi iznošenja stajališta Kluba zastupnika.

Odmah iza njega je bio Pupovac, ali je istaknuo da neće govoriti o »nadriliječnicima, nadripolitičarima, nadripovjesničarima«, nego o problemu nedostatka širokopojasnog interneta na Baniji.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić je u svom priopćenju problematizirao poruku iz HDZ-a da je Domovinski pokret suprotan od onog kakvim se predstavlja i istaknuo da oni time »odlaze čak i korak dalje od svog najvjernijeg pouzdanika Milorada Pupovca«.

»Jasno je tko se zaista lažno predstavlja. Plenkovićev HDZ je lažni HDZ koji koalira sa SDSS-om, strankom koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, strankom koja je bila temelj okupacijske vlasti u Vukovaru i na drugim područjima naše domovine. Plenkovićev HDZ nije Tuđmanov HDZ! Plenkovićev HDZ i njegova trgovačka koalicija su koruptivno-klijentelistički klan, oni su – KKK. Po svoje mišljenje odlaze u Bruxelles ili Beograd«, napisao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

Preko Facebooka je reagirao i Tomislav Karamarko koji je Pupovca nazvao »nadkelner naše EU balkanske krčmice«.

– Njegovi politički stavovi i okvir u kojem se kreće već su odavno znani i pročitani, no ovaj intervju Novom listu mu je doista šefovski. Ističe mnoštvo, ne baš pozitivnih, procesa i pojava koji opterećuju Hrvatsku, ali i ugrožavaju njega i srpsku manjinu. Naravno da brižni Milorad nudi rješenja u gotovo imperativnom tonu. Uz ine teme, dominiraju one o sve življem ustaštvu, simbolima, retorici, pozdravima, logorima itd. A o čemu bi on drugo? Intervju odiše SANU-ovskim diskursom. Degutantno je kako Pupovac u zlonamjernu tipizaciju židovskih ljudi pokušava ubaciti i Srbe. Srbi su naši sugrađani i samo bolestan um može pomisliti da bi ih netko mogao percipirati kao što su nacisti (a u nekom vremenu i komunisti) doživljavali i tretirali Židove«, napisao je Karamarko.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Daniel KASAP/ dk

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.