Pupovac: Nitko nije smio poginuti, trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata

03.08.2023. 19:28:00

U središtu Otočca i ličkom selu Doljani u četvrtak su gradske vlasti Otočca i Srpsko narodno vijeće (SNV) zajedno komemorilali stradanje hrvatskih branitelja i srpskih civila za vrijeme i nakon VRO "Oluje", te poslali poruku o važnosti međusobnog poštivanja stradanja i žrtava.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac položili su cvijeće, a na komemoraciji su sudjelovali i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i voditeljica Documente Vesna Teršelič.

“Čast nam je što će gradonačelnik s nama u Doljanima položiti vijence za žrtve srpske nacionalnosti, civile koji su stradali, i tako mi mislimo da se treba sjećati. Tako mi iz SNV-a prakticiramo sjećanja, da izmirimo žive, a da se sjećamo i poštujemo stradanja”, rekao je Pupovac u Otočcu.

“Nitko nije smio poginuti. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sjećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave možemo voditi u mirnijim okolnostima”, rekao je.

“Ovakve zajedničke komemoracije nisu česte, ali kad se dogode, imaju posebnu snagu”, zaključio je Pupovac.

Komentirao je tvrdnje iz Srbije da je Oluja bila etničko čišćenje, kao i one iz Hrvatske da su Srbi prepuštali ova mjesta.

“U izjavi sjećanja posvetili smo mnogo pažnje stradanjima Srba i Hrvata, mnogo pažnje smo posvetili tome kako politiku sjećanja Hrvatske i Srbije ne voditi tako da se produbljuje stradanje i sukobi. Nismo danas ovdje da bismo vodili političke rasprave, usmjereni smo na žrtve i stradanja, na ono što bi nas trebalo objediniti”, rekao je.

U Doljanima i središnja komemoracija SNV-a

Nakon toga je u Doljanima zajednički odana počast i srpskim žrtvama, a SNV je održao središnju komemoraciju za stradanje srpskih civila za vrijeme i nakon VRO “Oluje”.

Kod nedovršene crkve Rođenja Presvete Bogorodice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istaknuo je važnost održavanja sjećanja na stradale sunarodnjake, ali i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, svojih bližnjih i svoje imovine u ratnim godinama.

Tijekom “Oluje” u selima nekadašnje općine Otočac dio mještana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je dio njih usmrćen od 4. do 8. kolovoza 1995., neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama.

Komemoraciji u Doljanima nazočili su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Na mjestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tijekom “Oluje” ostali u svojim kućama, pravoslavni je svećenik održao je parastos, žrtvama u spomen položene su ruže i pročitana je “Izjava sjećanja” SNV-a, koja se u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sjednicima svih vijeća srpske nacionalne manjine.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.