PUPOVAC O POPISU STANOVNIŠTVA: 'Reagirat ćemo nakon što napravimo analizu, neki su imali za cilj da broj Srba bude manji nego prije deset godina'

25.09.2022. 19:38:00

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u nedjelju kako će SNV reagirati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto nakon što naprave analizu i vide je li sve bilo u skladu s propisima

"Nakon što napravimo analizu, nakon što vidimo pojavljuju li se i koliko slučajevi koji upućuju na moguće nepravilnosti koje smo do sada vidjeli, tada ćemo reagirati. Za sada taj posao još nije gotov, ali uskoro će biti", rekao je Pupovac u izjavi za medije nakon komemorativnog skupa u selu Glušci u organizaciji SNV-a. Dodao je kako nisu imali procjene oko broja Srba koji žive u Vukovaru te kako samo gledaju jesu li stvari provedene u skladu s pravilima i je li popis proveden bez pritisaka i negativne kampanje.

"Ono što nas samo brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio prije deset godina", istaknuo je. Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li imali kakve dojave vezano za neke nepravilnosti te istaknuo kako nisu jedini koji vide da u ovom popisu ima mjesta koja su nepouzdana. Pupovac je naveo kako ih na jednom mjestu brine da se netko hvali da je kontrolirao popis, a na drugome podaci koje posjeduju lokalni čelnici kao što je, primjerice, u Zmijavcima za broj vjernika katoličke vjere.

"Tako i u jednom drugom mjestu, u jednoj drugoj manjoj općini kao što su Zmijavci načelnik zna koliko ima pripadnika srpske zajednice, a koliko ih je popisano. Razlika je poprilična", istaknuo je. Pupovac je komentirao i subotnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao kako je priča srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku djecu stradalu u Oluji "postala nepodnošljivo gadljiva".

"Ako čovjek ne može imati empatije za stradanje drugih ljudi, onda se treba barem suzdržati od toga da pokazuje da je nema. Žrtve su žrtve, bez obzira bila hrvatska, srpska ili neka treća i treba barem zadržati dostojanstven odnos prema ljudima koji su stradali, ako već nema osobnosti ni interesa da pokaže empatiju", ocijenio je.

Upitan slaže li se s odlukom hrvatske Vlade da ne priznaje suđenje hrvatskim pilotima u Beogradu u kontekstu optužnice protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog navodnih ratnih zločina tijekom Oluje, odgovorio je kako taj problem neće biti riješen ako se ne bude razgovaralo između pravosudnih vlasti u Beogradu i Zagrebu, već će samo donijeti loše odnose između dviju zemalja i veće brige ljudima kojih se to tiče. Pupovac je sudjelovao na komemorativnom skupu u selu Glušci kraj Metkovića u povodu obilježavanja 23. rujna 1944. kada je oko 90 mještana tog sela, među kojima i djeca, deportirano u Jasenovac.

"Ta mala zajednica zavrjeđuje da je se posjeti zbog načina na koji živi i razvija suradnju i suživot s okolnom većinskom sredinom. Drugi razlog posjeta je da se zajedno sjetimo njihova stradanja potkraj Drugog svjetskog rata, njihovih predaka koji su odvedeni u Jasenovac", rekao je Pupovac. Skupu je prethodio parastos za žrtve kojeg je prevodio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: V. Mo./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.