Pupovac u imovinskoj kartici za kuću od 612 kvadrata prijavio da ima 100

31.03.2021. 07:50:00

Zaboravio ih je navesti prvi put, a onda se to nastavilo “automatizmom”. Tako je Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, objasnio zašto u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da njegova supruga posjeduje 69 dionica HT-a vrijednih 12.075 kuna.

Nije prijavio ni njezin automobil, sva primanja, a ni dvije nekretnine, od kojih je jedna njezina, druga njegova, zbog čega ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog tjedna kaznilo s četiri tisuće kuna.

Nerazmjer u kartici i stvarnosti Povjerenstvo je, podsjetimo, istraživalo temeljem anonimne prijave iz lipnja 2019., a otada Pupovac je podatke o svojoj imovini ažurirao u tri navrata, posljednji put lanjskog prosinca. Prijavio je tada čelnik SDSS-a saborsku plaću od 14.690 kuna, a i onu s Filozofskog fakulteta, mjesečno nešto manju od četiri tisuće kuna.

Pupovčeva supruga, Slavica Lukić kao novinarka Jutarnjeg lista u Hanza Mediji zarađuje 10.346 kuna, a 361 kunu ostvarila je još “jednokratno putem nesamostalnog rada”.

Sam Pupovac u Zagrebu ima stan od 46 kvadrata vrijedan pola milijuna kuna koji je kupio bez kredita, odnosno od plaće, a na isti način supruga je postala vlasnicom kuće od 612 četvornih metara na Šestinama, koja je procijenjena na 1,3 milijuna kuna. Od nekretnina, tu je još po trećina naslijeđenih livada u Gračacu i Benkovcu, a u posljednjoj je kartici i suprugin Citroën iz 2006., vrijedan 13.500 kuna. Saborski zastupnik i partnerica mu zajedno imaju ušteđeni 5481 euro te 400 švicarskih franaka, a Pupovac je 2019. posudio 44 tisuće eura, koje vraća u mjesečnim ratama od po tisuću eura, piše Večernji list.

Dionice je zaboravio, a automobil nije prijavio jer mu je “vrijednost ispod 30 tisuća kuna”

U varijanti kartice iz svibnja 2019., kuća Pupovčeve supruge nije imala 612 kvadrata, već sto, a prijavljeno je bilo tad i da nekretnina vrijedi 850 tisuća kuna, umjesto 1,3 milijuna. Veličina okućnice je bila problem, objasnio je Milorad Pupovac, odnosno, kako je rekao, nije je specificirao jer je smatrao da je “navođenjem broja ZK uloška u kojem je upisana naveo i potrebne podatke o nekretnini”.

Što se tiče spomenutih livada, parlamentarac kaže da je supruga naslijedila jednu od oca, ostavinskom raspravom koja je okončana 2018. godine, pa je smatrao da podatak o tome treba navesti na kraju mandata. Drugu je on dobio od majke, ali navodi da je “ona u posjedu njegova brata i njegove supruge”, ali i da je o svemu tome saznao čitajući odluku Povjerenstva. Kaže da “zbog brojnih profesionalnih obveza nije mogao dolaziti na ostavinske rasprave niti je dostavljao sudu bilo kakve izjave”.

Kaže kako je auto supruga kupila 2007. za 86.990 kuna pa ga je ranije pisao u karticu, ali nakon dvije prometne nesreće i 15 godina vožnje, vrijednost mu se srozala. Povjerenstvo je zaključilo i da Pupovac nije prijavio sva suprugina primanja, a on objasnio da dio nije zapisao jer ih još nije bilo kad je popunjavao obrazac 2012., a za kasnije honorare iz 2016., 2017. i 2018., koji su supruzi bili od 1000 do 5000 kuna godišnje, nije smatrao da treba navoditi jer “nisu značajnije utjecali na njeno imovinsko stanje”.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.