Pupovac za RTL: ‘Spreman sam sudjelovati u koloni sjećanja u Vukovaru’

22.04.2020. 21:32:00

Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac komentirao je današnju komemoraciju u Jasenovcu te što se to promijenilo pa je održana jedna zajednička komemoracija na kojoj je sudjelovao cijeli državni vrh.

– Nije nas samo potresao zagrebački potres, nego i pandemija i njene posljedice koje na sreću u Hrvatskoj nisu toliko dramatične. Potresle su nas u smjeru da razmišljamo kako da ipak razlike među nama, stranačke, ideološke, vjerske počnemo gledati drugačijim očima pa onda i razlike u tome kako pristupiti rješavanju teškog, neugodnog i nepotrebno naslijeđa, obnovljenih simpatija prema NDH – rekao je Pupovac u RTL-u Danas.

Kaže kako su se promijenile političke okolnosti u Hrvatskoj, imamo novog predsjednika i bili su izbori u HDZ-u.

– Te dvije činjenice su iznimno relevantne za političke procese u Hrvatskoj. Koliko god ta Hrvatska bila daleko u nekim elementima da se suoči s obnovljenim naslijeđem NDH, toliko je jasno da postoji jasna namjera i čist motiv da se uđe u raščišćavanje te prošlosti – rekao je.

Na pitanje je li spreman pružiti ruku suradnje i sudjelovati u koloni sjećanja u Vukovaru odgovorio je:

– Bio sam u Vukovaru u koloni više puta, i u onoj tužnoj i sramotnoj koloni, u proteklom mandatu nisam. Kao što se nije smjelo dogoditi da je cijeli državni vrh bio blokiran zbog nečijih političkih ambicija, tako se ni ovo što događalo protekle četiri godine nije smjelo i ne smije se dogoditi. Ne smije za Hrvatsku pitanje pozdrava ‘Za dom spremni’ biti važnije od njezine budućnosti. Ne smije hir nekih ljudi, bez obzira gdje bili i kakve uniforme nosili, biti važniji, ne smije ova zemlja biti talac toga.

Kao što sam bio ranije, spreman sam i ubuduće, s tim da želimo da ta kolona bude integrativna, da ne bude povoda za strahove među ljudima koji žive u Vukovaru nego da ti ljudi mogu izaći zajedno i položiti cvijeće, pomoliti se žrtvama – rekao je Pupovac.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.