Putin: ‘Povlačenjem iz Afganistana izazvali ste kaos koji susjedne zemlje dovodi u opasnost‘

25.08.2021. 08:55:00

Rusija je objavila da je vojnu bazu u Tadžikistanu, svoju najveću u inozemstvu, pojačala proutenkovskim sustavima

Rusija je u utorak objavila da je pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu proutenkovskim sustavima, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da "kaos" koji je Zapad izazvao povlačenjem iz Afganistana dovodi u opasnost susjedne zemlje.

Baza je dobila nekoliko protutenkovskih sustava "Kornet", objavila je ruska vojska.

Ministar obrane Sergej Šojgu najavio je proširenje najveće ruske baze u inozemstvu prije otprilike mjesec dana, a ruske oružane snage nedavno su sudjelovale u zajedničkoj vojnoj vježbi s tadžikistanskom i vojskama drugih srednjoazijskih zemalja.

Predsjednik Vladimir Putin optužio je nakon objave o pojačanju baze Zapad da povlačeći se iz Afganistana iza sebe ostavlja kaos i dovodi u veliku opasnost druge zemlje.

"Prijeti opasnost da će teroristi i razne skupine koje su pronašle utočište u Afganistanu iskoristiti kaos koji su iza sebe ostavili naši zapadni partneri", rekao je Putin, dodavši da bi mogli izazvati eskalaciju i u susjednim zemljama.

"To je izravna prijetnja za naše saveznike i za našu zemlju", rekao je ruski predsjednik, aludirajući na zemlje u susjedstvu Afganistana, poput Tadžikistana i Uzbekistana.

Krijumčarenje droge i ilegalne migracije mogli bi ojačati, pojasnio je ruski predsjednik u govoru na skupu stranke Ujedinjena Rusija, organiziranom uoči izbora zakazanih 19. rujna.

"Sve su to za nas prijetnje i apsolutno su realne", naglasio je ruski predsjednik.

Obećao je i da neće dopustiti da Rusija ponovo bude uvučena u sukob.

"Sovjetski Savez iskusio je što znači zadržati se u toj zemlji dulje vrijeme i mi smo iz tog iskustva izvukli nužne zaključke", rekao je ruski predsjednik.

Rusija je 1979. godine izvela invaziju na Afganistan, a u okupaciji koja je trajala do 1989. poginule su tisuće sovjetskih vojnika, podsjeća agencija dpa.

Šojgu je pak istaknuo da su se talibani nakon preuzimanja kontrole nad Afganistanom domogli "velike količine oružja" NATO-a, a izrazio je zabrinutost i zbog krijumčarenja droge, rekavši da je 93 posto heroina koji danas kola svijetom porijeklom iz Afganistana.

Rusija se nadala da će SAD i njegovi saveznici uspostaviti kontrolu nad tim problemom, a broj plantaža ustostručen je, rekao je ruski dužnosnik.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina/Foto: Ramil SITDIKOV/SPUTNIK/AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.