Putinov plan se realizirao: Na ovo je čekao od početka rata!

26.05.2024. 18:45:00

Ugledni New York Times analizira zadnje vijesti iz Kremlja

Kritike iz Rusije na račun predsjednika Vladimira Putina mogle su se čuti od početka invazije na Ukrajinu.

Prigovarali su mu što nisu uspjeli zauzeti Kijev, negodovali i tražili od Putina da učini velike kadrovske promjene nakon neuspjeha oko Harkiva. Naveliko se pisalo o ruskim vojnicima koji su odlazili u rat bez odgovarajuće opreme i bez zaliha hrane, pa gubili živote služeći pod surovim zapovjednicima.

Temperatura se zagrijala do usijanja nakon što je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin poveo svoje ljude prema Moskvi, žaleći se na "duboku trulež i nesposobnost na vrhu ruskih snaga".

No svaki put je ruski predsjednik izbjegavao povući velike javne poteze koji bi se mogli smatrati kao potvrda kritike.Sitne igrače, zapovjednike na terenu je često mijenjao, no ministar obrane i vrhovni generali preživjeli su više od dvije godine.

No sada, kada mu situacija na bojnom polju ide sve više u korist, a najopasniji protivnik Jevgenij Prigožin mrtav, Putin je odlučio djelovati. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu smijenjen je nakon više od desetljeća, a kako navode Rusi, krenula su i "uhićenja radi korupcije među najvišim dužnosnicima ministarstva obrane."

Što znače ti potezi Kremlja?

Prema mišljenju New York Timesa, potvrdili su poznatu Putinovu karakteristiku: ruski predsjednik izbjegava vući drastične, brze promjene u žaru krize i umjesto toga djeluje u manje izazivno vrijeme, i to prema vlastitom tempu.

- Moramo shvatiti da je Putin tvrdoglava i nije baš fleksibilna osoba - rekao je Abbas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora, koji danas živi izvan Rusije.

- Putin vjeruje da ako povlačite velike poteze čim se dogodi neka izvanredna situacija pokazujete slabost - dodao je.

Putin je pun samopouzdanja

Vojni analitičari se slažu da posljednji Putinovi potezi dokazuju kako je pun samopouzdanja.

- Najviši dužnosnici u Kremlju su optimistični. Vjerojatno ocjenjuju da je aktualna situacija unutar vojske dovoljno stabilna da bi kaznili neke ljude u vojnom vodstvu radi prethodnih neuspjeha - rekao je Michael Kofman, stručnjak za rusku vojsku i viši suradnik u Zakladi Carnegie za međunarodni mir.

Čini se da se i kako Putin kreće u obraćun protiv istih onih ljudi koje je ne tako davno napadao Prigožin. Primjerice, Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je smećar i klaun. Podsjetimo, šef plaćeniće grupe Wagner i, kako se vjerovalo,. drugi najmoćniji čovjek Rusije, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći dok je letio iz Sankt-Peterburga za Moskvu u kolovozu 2023. Kremlj je zanijekao svoju umiješanost.

Prvi nagovještaji nadolazećih promjena zbili su se prošlog mjeseca kada su Timura Ivanova, štićenika generala Šogua i zamjenika ministra obrane zaduženog za vojne građevinske projekte, vlasti optužile za uzimanje mita.

Prethodno je privukao pažnju Antikorupcijske zaklade Alekseja A. Navaljnog zbog raskošnog načina života svog i supruge, koja je navodno na račun države unajmljivala jahte na Francuskoj rivijeri. Ivanov se izjasnio nevinim.

Nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj novi predsjednički mandat, Kremlj je objavio da je smijenio Šoguja i umjesto njega na mjesto ministra obrane postavio Andreja Belousova, jednog od svojih dugogodišnjih ekonomskih savjetnika. Šojgu je premješten da vodi Rusko vijeće sigurnosti, gdje bi i dalje imao pristup predsjedniku, ali bi ne imao izravne kontrole nad novcem.

Belousov nema vojnog iskustva, no uz njegovo ime ne vežu se nikakvi korupcijski skandali.

Kreće čistka

Uhićenja u Ministarstvu obrane ubrzala su se ovaj mjesec, pa su tako još četvorica visokih generala i dužnosnika obrane uhićenih pod optužbama za korupciju.

Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja, zanijekao je u četvrtak da su uhićenja dio veće operacije, no simptomatično je kako su uhićenja najviših dužnosnika Ministarstva obrane stigla kad i obećanja o većim financijskim i socijalnim beneficijama za redovne vojnike. što je očiti pokušaj poboljšanja morala i ublažavanja populističkih kritičara, piše NY Times.

Belousov je, pak, odmah nakon imenovanja za ministra obrane najavio planove za smanjenje birokracije i poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi i drugim socijalnim uslugama za veterane rata. A u četvrtak su predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin i ministar financija Siluanov izrazili potporu za izuzeće boraca u Ukrajini od mogućeg povećanja poreza na dohodak, koji se sprema ruskkim građanima.

No osim slanja antikorupcijske poruke, činilo se da su neka od uhićenja imala za cilj i poravnanje starih političkih računa.

Nakon što je prošle godine general bojnik Ivan Popov, vrhovni ruski zapovjednik koji je predvodio snage koje su držale ukrajinsku protuofenzivu, ukorio vojno vodstvo, a snimka se proširila webom, smijenjen je s položaja. Ovaj tjedan je, pak, uhićen pod optužbom za financijsku prevaru, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Alexander Kazakov/sputnik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.