PUTINOVA ODMAZDA! Rusija otvara kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca iz Haaga: Rusi stoje uz svojeg predsjednika

20.03.2023. 17:45:00

Ruski Istražni odbor otvorio je kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su izdali nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, koji je odgovoran za istrage teških zločina, istaknuo je da nema temelja za kaznenu odgovornost ruskog predsjednika te da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Prema priopćenju Istražnog odbora, postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove kaznenog djela prema ruskom zakonu, te se radi o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i “pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi”.

Ruski potez se može shvatiti kao simbolična gesta prkosa kao odgovor na nalog za uhićenje Putina, kojim su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver Image

Izvorni autor: I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.