Putinu je postalo jasno da je izgubio energetski rat: Jedan nevjerojatan podatak potpuno je šokirao ruski režim

28.10.2022. 09:14:00

Potpuni energetski poraz Putina: IEA procjenjuje da će se do kraja desetljeća izvoz fosilnih goriva iz Rusije prepoloviti

Jedan od razloga zbog čega se ruski diktator Vladimir Putin iznenada jako trudi objasniti zbog čega je naredio napad na Ukrajinu najvjerojatnije je povezan ne samo s vojnim neuspjesima nego spoznajama ruskih eksperata kako postaje očigledno kako su izgubili energetski rat.

Uz kulminaciju oružanog sukoba i drastično smanjenje ruskih isporuka plina Europi, ruski režim ostao je šokiran kad su shvatili da je u jednom trenutku cijena europskog plina bila negativna zahvaljujući izrazito visokoj ponudi. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali dobavljači plina početkom ovoga tjedna na sat vremena bili su spremni platiti oko 16 eura/MWh svakom tko želi povući plin.

Nakon što je u kolovozu cijena plina u Europi dosegla više od 300 eura/MWh, pad na negativnu cijenu od -16 eura/MWh nevjerojatan je prevrat, iako je to plaćanje kupcima za kupovinu plina potrajalo samo sat vremena. Takvi trgovinski odnosi vrlo su neobični te se pokazalo kako su bili u pravu oni koji su tvrdili da flota brodova s ukapljenim plinom koji čekaju na iskrcaj pred europskim LNG terminalima morati (barem privremeno) drastično srušiti cijene.

Iako, naravno, još nije došlo do tako drastičnog pada cijene plina za kupovine po futures ugovorima u budućnosti, sve je jasnije kako će ruski energetski poraz dugoročno biti puno dramatičniji od simboličnog pada cijene plina zabilježenog u tjednu iza nas. Međunarodna agencija za energiju (IEA – International Energy Agency) objavila je specijalni izvještaj na 524 stranice u kojem je razradila tri različita energetska scenarija za sljedeća desetljeća, a niti u jednom od tih scenarija ukupni izvoz fosilni goriva iz Rusije više se nikada neće vratiti na razinu iz 2021. godine.

IEA procjenjuje da će se prihodi Rusije od izvoza ključnih energenata prepoloviti do 2030. godine – s lanjskih 75 milijardi dolara pasti će na 30 milijardi. Tu pad neće stati. Kako će se Europa sve više okretati obnovljivim izvorima te fosilnim gorivima iz Srednje istoga i Sjedinjenih država, nestati će dominacija Rusije u svjetskoj trgovini energentima.

Ispod je grafikon kretanja cijene plina prema nizozemskom TTF Gas benchmarku

image

Po prvi put IEA predviđa kako će u jednom trenutku globalna potrošnja fosilnih goriva doseći vrhunac, pa će krenuti pad, ali ne uzrokovan načelnim odlukama javnih politika, nego zbog nužnih promjena na energetskom tržištu koje se mora prilagoditi energetskoj krizi i neizvjesnosti nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Sada IEA predviđa da će se vrhunac potrošnje fosilnih goriva dogoditi već sredinom ovog desetljeća, tj. cijelo desetljeće ranije nego u ranijim scenarijima.

Prije nego je IEA objavila svoj izvještaj organizacija Global Wind Energy Councile, koja predstavlja kompanije iz 80 zemalja, ocijenila je kako je globalno tržište nafte i plina koncentrirano u manjoj grupi zemalja, što je zloupotrebljavano. Za razliku, obnovljivi izvori energije pružaju šansu nacijama da imaju sigurne i održive izvore kod kuće, i to po uvjetima kakve žele.

Ključna poruka specijalnog izvještaja IEA jest da nema više povratka na staro jer se države suočavaju s „krizom nezabilježene dubine i kompleksnosti“ te stoga dolazi do suštinske reorijentacije u međunarodnoj trgovini energijom. Rusija tu dugoročno sigurno i neizbježno gubi pozicije moći koje je gradila na prirodnim zalihama nafte i plina.

Energetska situacija u Europi i dalje je vrlo ozbiljna, pa čak i dramatična kad se radi o energetski intenzivnim industrijama. Međutim, cijene više nisu u zoni apsolutne panike kakvu želi vidjeti Putinov režim. Čak i nakon što je Putin prestao s opskrbom plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, cijene plina za dan unaprijed ostale su na 50 eura/MWh, dok su cijene za mjesec unaprijed na visokih 100 eura/MWh, ali su ipak 3 puta niže od rekordnih, dok su cijene za godinu dana unaprijed više nego prepolovljene – s 300 na 140 eura/MWh.

Jedan od razloga zašto se Putinova strategija upotrebe energenata kao oružja za zastrašivanje raspala jest značajno smanjenje potrošnje kućanstava i biznisa.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Gojko Drljača

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.