Radman o sastanku NATO-a i Milanoviću: "Koliko čujem, imao je tamo dovoljno vremena za relaksaciju, za šetnju"

30.06.2022. 14:19:00

ZAŠTO NIJE BILO VLADE?

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je odluke sa sastanka NATO saveza i izjave predsjednika Milanovića.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman govorio je o sastanku na vrhu NATO saveza. "Nastavak proširenja NATO saveza je dokaz otvorenih vrata. Vlada snažno podržava proširenje jer se time jača i naša sigurnost i sigurnost naših građana", napomenuo je, piše Dnevnik.hr .

"Namjera je da članice što prije potpišu protokole, kako bi se pokrenula ratifikacija. Vlada protokol šalje u Sabor koji potom ratificira protokol. Nakon toga, kada se dogodi ratifikacija u svim saveznicama, što je od 4 do 12 mjeseci i kada se to završi, pristupanje Savezu se odvija tako da sve saveznice dostave SAD-u svoje isprave o ratifikaciji. Finska i Švedska tražile su bilateralna jamstva, budući da u slučaju napada traže jamstva kako bi u tranzicijskom razdoblju imale jamstva da će ih se braniti u slučaju napada", otkrio je.

Komentirao je promjenu stava Milanovića, rekavši kako je on promijenio politiku.  

"Drago nam je da je Milanović potvrdio svojim prisustvom da je Hrvatska spremna podržati ove dvije zemlje za ulazak u članstvo. 

On je ispao dvorska luda u svojoj nedosljednosti. Svojim postupcima je pridonio lošoj reputaciji RH. Pokidao je sve veze sa saveznicima. Hrvatska se našla u poziciji objašnjavanja zašto se protivi članstvu. Morate njega pitati zašto je širenjem takvog negativnog ozračja, što je on učinio, zašto je pridonio takvoj situaciji nerazgovora, širio je loše ozračje, sramotio je Hrvatsku. A što se tiče našeg nesudjelovanja, mi smo pripremili materijale, koje su njemu poslužile.

A zašto nismo bili tamo? Pitajte Milanovića i što je govorio. On je nepredvidiv. Sudjelovati negdje gdje on može napraviti incident...sve što je trebao predsjednik imao je. A na summitu je imao koliko čujem dovoljno vremena za relaksaciju, za šetnju", pojasnio je. 

Na pitanje do kada će političari djelovati kao dvorkse lude, Radman kaže: "To pitajte predsjednika države, koji nagrđuje samu instituciju i koji se služi jezikom ulice. Vidjeli ste da nije bilo baš nekog druženja, predsjednik Milanović je pridonio lošoj reputaciji Hrvatske", rekao je. 

Na pitanje je li ga boli što Milanović o njemu govori: "Ja imam kućni odgoj, on misli da je grubost snaga, da je nanošenje uvrede, da je to isto zadati udarce, njegovo izražavanje je između laveža i režanja". Radman smatra da bi bilo velikodušno da Milanović prizna pogrešku. 

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Screenshot

Izvorni autor: M.T./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.