RADNICI ČISTOĆE: ‘Ovo više nije štrajk, već obustava rada. Pokupit ćemo smeće bolnicama, školama, vrtićima...‘

26.01.2023. 09:00:00

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće se nastavlja, poručili su rano jutros. Ipak, sve tri smjene čistit će od danas oko bolnica, vrtića i škola. Iz jednog od sindikata koji djeluju u Čistoći za N1 je potvrđeno da su u četvrtak ujutro na teren izašla 22 vozila.

N1 / Iva Puljić Šego

Na terenu 22 vozila

Sindikalist Zdravko Stoiljković za N1 potvrdio da se bunt radnika Čistoće nastavlja i da ne odustaju od svojih zahtjeva. Ipak, rekao je kako je dio radnika, u 22 vozila, u četvrtak ujutro ipak izašao na teren. 

Kaže i kako su radnici "i dalje u buntu te da je njihovo nepovjerenje prema Upravi veliko".

Pogledajte kako izgledaju dijelovi grada
N1 / Filip Raunić
N1 / Davor Igrić
"Izgubili smo povjerenje u sve pa i u sebe"

”Izgubili smo povjerenje u sve pa i u sebe”, rekao je predstavnik radnika Sabahudin Sedić Radio Sljemenu. On kaže kako radnici ne vjeruju šefovima te da ostaju pri svojim zahtjevima. Zahvalio je građanima na podršci zbog koje je pet posto radnika ipak jutros izašlo na teren očistiti ispred bolnica, škola i vrtića.

Dio kamiona izlazi i u drugoj smjeni?

Naša Nataša Vidaković javlja kako radnici jutros čiste ispred bolnica, vrtića i škola. Oko 6.45 prvi kamioni su krenuli u čišćenje otpada koji se nakupio u ova četiri dana. 

Sidnikalist Zdravko Stoiljković ponovio je i pred našom kamerom kako radnici inzistiraju na koeficijentima, ali da su odgovorni i zbog toga danas čiste ispred dijela ustanova. Još uvijek ne izlaze čistiti za kućanstva, kaže.

Stoiljković podsjeća da su radnici već jednom prosvjedovali, ali nisu ispunjena obećanja koja su im tada dana i oni sada traže brzo rješenje svojih zahtjeva. 

"Smeće se nagomilalo, za očekivati je da će dio kamiona izaći i u drugoj smjeni i da će danas uspjeti riješiti ono što je zaostalo. Bojim se da će trebati dogovor da se ova teška situacija riješi, nadam se da će se on i postići", kaže.

Radnici bi se sutra trebali sastati s Gradskom upravom. On kaže kako su radnici nezadovljni i da su u ovoj situaciji sindikati posrednik koji pokušava biti glas razuma i pomoći da se riješi situacija. 

Samo interventni poslovi

"Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe. A ostali radnici ostaju dalje zajedno u krugu Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga", izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak.

Rekla je da je na te interventne poslove odvoza otpada otišla jutarnja smjena radnika Čistoće, koja je počela raditi u 6 sati. Noćna smjena, od 22 sata do šest ujutro, nije radila, radnici su noćas bili u krugu Čistoće, nastavljajući štrajk koji je počeo u ponedjeljak.

Na pitanje kako to objašnjava s obzirom da je jučer na pregovorima radnika i sindikata s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem, članicom Uprave Matijom Subašić-Maras i voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem odlučeno da će se prekinuti obustava rada i da će radnici od 22 sata nastaviti s radom, odvoziti sav otpad u Zagrebu, Kaltak je rekla kako je odluka radnika da nisu dobili jamstvo za svoje koeficijente koje su tražili. I to je razlog što i dalje ostaju u krugu Čistoće, odnosno da će jutros odraditi samo te interventne poslove.

Radnici traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike i vozače, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.