Raketna topovnjača 'Dubrovnik' otplovila u NATO operaciju

30.08.2019. 15:55:00

Raketna topovnjača "Dubrovnik" s 33 člana posade iz 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u petak je svečano ispraćena u splitskoj luci Lora, odakle se uputila u NATO operaciju potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju.

Brod će u operaciji sudjelovati do 18. rujna, na njemu se nalaze 33 pripadnika HRM-a, a među njima i poručnica fregate Antonija Peroš.

Zapovjednik 2. HRVCON-a je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik broda poručnik bojnog broda Ante Uljević. Raketna topovnjača RTOP-42 "Dubrovnik" klase Helsinki duga je 45 metara, širine 8,9 metara te postiže brzinu od 28 čvorova.

Na ispraćaju je bio ministar obrane Damir Krstičević, koji je izrazio ponos što u godini kada Hrvatska obilježava deset godina članstva u NATO-u po drugi put upućuje posadu raketne topovnjače u operaciju tog vojnog saveza.

Istaknuo je da je posada raketne topovnjače​ "Vukovar", koja je u akciji bila prošle godine, zadaću odradila besprijekorno te pokazala da je Hrvatska vojska, odnosno Hrvatska ratna mornarica pouzdan saveznik i partner.

"Ime Vukovar nosi posebno značenje i simboliku, raketna topovnjača 'Vukovar' je simbol HRM-a, a grad Vukovar simbol naše obrane u Domovinskom ratu. Jednaku simboliku, posebno za jug Hrvatske, nosi ime 'Dubrovnik'. Uvjeren sam kako će i posada raketne topovnjače 'Dubrovnik' biti jednako uspješna i profesionalna u provedbi svojih zadaća kao i vaši prethodnici", poručio je Krstičević.

​​Stipe Mornar je rekao kako za posadu broda sudjelovanje u toj operaciji predstavlja veliki izazov, ali i izvrsnu priliku za pokazati da su obučeni, sposobni i odlučni u izvršenju postavljenih zadaća, te mogu i hoće uvijek pružiti više.

"Obuka koju smo proteklih mjeseci proveli i dostigli traženu razinu znanja, vještina i sposobnosti potrebnih za upućivanje u operaciju, zahtijevala je izniman trud, napor, požrtvovnost i veliki angažman svakog pojedinca. Naš odlazak u operaciju je doprinos zajedničkim naporima partnerskih zemalja u cilju osiguranja područja Sredozemnog mora", kazao je Mornar.

"Ni malo ne sumnjamo u vas, znam da ćete dati najbolje od sebe", poručio je posadi​ zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli.

Izvor: lb/h/Direktno.hr/fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.