RANE JOŠ NISU ZACIJELILE! Milanović na putu za Škabrnju: Prije 31 godinu počinjen je nezapamćeni masakr, horor je započeo u rano jutro

18.11.2022. 09:10:00

Započelo je obilježavanje 31. obljetnice stradanja Škabrnje.

Prije 31 godinu nad stanovnicima toga mjesta, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, mučki zločin počinili su pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba SAO Krajine i dobrovoljačkih skupina iz Srbije i BiH.

Pokolj je počinjen istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara, a mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Napad na Škabrnju počeo je 18. studenoga 1991. rano ujutro iz dva smjera. Jedna kolona tenkova i oklopnih transportera s kamionima pješaštva došla je preko Zemunika Gornjeg, a druga iz smjera Biljana Donjih. Glavni udar i težište napada agresora bio je na zapadnom ulazu u Škabrnju, kod zaseoka Ambara i Ražovljeve glavice, gdje su, uz snažnu potporu iz neprijateljskih uporišta i zrakoplova, angažirane tenkovsko-pješačke snage četnika i JNA.

Događaje pratite na našem portalu.

8.00 Program obilježavanja – dolazi predsjednik Zoran Milanović

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje početi će u 9,20 sati okupljanjem na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenoga 1991.

Od 9,45 do 10,15 sati održat će se komemorativni program, a od 10,15 do 10,45 sati Kolona sjećanja – Hodnja do Spomen – obilježja masovne grobnice.

U 10,45 sati uslijedit će program “Poginuli u mislima i srcima” – polaganje vijenca na Spomen obilježju masovne grobnice. Zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položit će izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. U 11 sati biti će služena sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U 12 sati započeti će ‘Korak po korak’ – Hodnja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, a u 12,30 sati polaganje vijenaca na Središnji križ kod Spomen obilježja.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pridružit će se mimohodu ‘Korak po korak’ (12 sati) te će položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.