RAPID BEČ - DINAMO (uživo od 18.45) Modri sa Petkovićem i Oršićem napadaju u Beču

21.10.2021. 17:50:00

RAPID BEČ - DINAMO (uživo od 18.45)

RAPID BEČ: Hofmann; Stojković, Greimi, Hofmann, Ullmann; Ljubičić, Grahovac, Ballo, Grüll, Fountas; Kara

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Franjić - Mišić, Gojak - Menalo, Ivanušec, Oršić - Petković

17.45 Stigli su sastavi! Sat vremena prije početka dvoboja objavljene su početne jedanaestorke. Za Dinamo će krenuti Franjić, ali na poziciji lijevog braniča umjesto Leovca. U 4-2-3-1 formaciji mjesta u sredini terena zauzet će Mišić i Gojak. Desno će biti Menalo, lijevo Oršić, a iza Petkovića kreće Ivanušec.

image
 SN


Rapid je u Beču tradicija, Rapid je priča o nogometnoj romantici i nekim drugim vremenima, ali Rapid je i klub s najviše navijača i simpatizera sa svih krajeva svijeta u glavnom gradu Austrije. Iako je danas Red Bull daleko ispred svih u Austriji i Beč je za Salzburg nogometna provincija, rapidleri se nadaju da će doći bolja vremena u kojima će njihov klub opet osvajati trofeje i biti netko i nešto na nogometnoj karti Europe. No, dotad ipak žive uglavnom u povijesti, u danima ponosa i slave.

 
 

Jedan tekst u Kurieru otkrit će tu bogatu povijest, pišu Austrijanci uoči dvoboja Rapida i Dinama kako su povijest zagrebačkog kluba stvarala čak devetorica Austrijanaca, u razdoblju između dva rata, upravo je Rapid, kažu, bio uzor tadašnjeg Građanskog, a neki igrači i treneri, poput Mantlera, Brandstettera, Haftla, Ringera... ostavili značajne zasluge u stvaranju velikog purgerskog kluba.

Recimo, Karl Mütsch bio je trener koji je Dinamu donio prvi naslov prvaka Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata! Nekad su Austrijanci učili Hrvate igrati nogomet, no s desetljećima se situacija ipak okrenula. U zlatno Rapidovo doba 1980-ih pa i 90-ih, veliku su ulogu odigrali upravo Hrvati, od Otta Barića i Vlatka Markovića, preko Zlatka Kranjčara, Pere Bručića, kasnije i mnogi drugih.

U četvrtak će na travnjak Allianz stadiona istrčati Dinamo od kojeg Rapid može puno naučiti. Dinamo je zadnjih godina, u europskoj konkurenciji, po rezultatima, druga dimenzija za Bečane. Dinamo ima momčad koja je pred sobom srušila mnoge velikane, a koja se s klubovima Rapidove razine i kvalitete uglavnom jednostavno obračunala. Ne trebamo ići daleko u povijest, lani je u Klagenfurtu Dinamo promarširao pokraj WAC-a i uzletio prema novom, velikom europskom rezultatu. Bila je to pobjeda koja je bila presudna, ključna za daljnji put do “proljeća” i Tottenhama.

S kime god pričamo u Beču, od običnih nogometnih kibica i navijača, do onih koji rade u nogometu i prate ga dublje, nitko ne dvoji da je Dinamo u četvrtak na Allianzu favorit. Važu igračku klasu i kvalitetu, važu trenutnu formu, europsko iskustvo i rezultate zadnjih godina i hladnokrvno zaključuju; sve je na strani Dinama!

Iz austrijskog kuta, Rapid je trenutno u lošoj fazi, nekakav ozbiljni europski rezultat je prežaljen, sad je važno “spasiti” prvenstvo, gdje Rapidove akcije za bolji plasman loše stoje. Da je trener netko drugi, a ne Dietmar Kühbauer, koji je zadužio navijački puk i klupske čelnike nekim ranijim igračkim i trenerskim dometima, vjerojatno i ne bi dočekao Dinamo na klupi Hütteldorfera. Sve su to detalji koji stavljaju Dinamo u ulogu favorita, koji daju šansu Modrima da na Dunavu ispišu još jednu uspješnu europsku epizodu i približe se svojem cilju.

Ima Dinamo svojih problema, Krznar je bez Ademija, Oršić je u Rijeci igrao nezaliječen, nekoliko igrača nije u formi u kakvoj ih se očekivalo, a ono prvo poluvrijeme s Rujevice još uvijek odzvanja poput alarma. Neće valjda Modri ponoviti takvih 45 minuta u Beču?

Okrenuta krivulja

Damir Krznar, naravno, puše na hladno. Zasmetalo mu je što se u medijima potencira priča da je Dinamo favorit, da se Rapid podcjenjuje. Dakako, nikakvo podcjenjivanje ne dolazi u obzir, toliko smo puta vidjeli da favoriti ne pobijede, toliko je puta jedna utakmica okrenula krivulju forme, da momčad koja nije u najboljem stanju, kojoj ne ide i koju svi otpisuju, trijumfira kad se najmanje očekuje. Sve su to raspleti koje nosi nogomet i koji su mogući, zato Dinamo ne smije biti bahat, ne smije podcijeniti Bečane, mora od prve minute ući ozbiljno, a ne kao na Rujevici. S onom partijom iz nastavka derbija s Rijekom, Dinamo bi svakako bio favorit i bliži cilju.

Zapravo, sve je jasno. Dinamo je bolji, kvalitetniji, fokusiraniji na Europu nego Rapid. Puno je toga na strani Modrih, nudi se Krznarovoj momčadi velika prilika, to su stvari od kojih ne treba bježati. Došao je Dinamo u Beč po tri boda i treba pronaći način da ih ulovi. Bez podcjenjivanja, bez bahatosti, ali svjestan da se Rapid nudi, iskoristiti taj defetizam domaćina. Rapid je sigurno izbor za osvajanje bodova koji nose europsko proljeće.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Tomo Ničota / Foto: VIRGINIE LEFOUR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.