Raskol hrvatske delegacije na NATO summitu: Milanović i ministri u Litvi odvojeno

10.07.2023. 12:20:00

Hrvatska delegacija u Litvu na samit NATO-a i u posjet hrvatskim vojnicima dolazi odvojeno, u još jednom znaku podjele između Pantovčaka i Banskih dvora u vojnim i vanjskopolitičkim pitanjima i kardoviranju.

Predsjednik Zoran Milanović treba u Vilnius stići sa svojim izaslanstvom kako bi u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije koju čine šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, koji će sudjelovati na ministarskim sastancima NATO-a.

Oba izaslanstva ići će u posjet hrvatskim vojnicima koji u Litvi sudjeluju u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali ne u isto vrijeme. Jedna će ondje u utorak, a druga u srijedu.

Dok će predsjednik s ostalim vođama NATO-a u utorak ulaziti u LITEXPO, veliki kongresni centar u Vilniusu, ministri će pozdravljati hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomjesečnu misiju u Litvu ispraćeni krajem siječnja ove godine i uskoro im mandat i ističe.

I njihov ispraćaj, a to je treća rotacija hrvatskih vojnika u Litvi, u siječnju odvijao se na sličan način: iz vojarne u Petrini odvojeno su iz ispratili predsjednik i ministar obrane.

Hrvatska je sudjelovanje u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi započela u prosincu 2017. godine kad je tamo na šest mjeseci upućen 1. hrvatski kontingent od ukupno 188 pripadnika vojske. Drugi hrvatski kontingent sudjelovao je u toj aktivnosti od siječnja do srpnja 2020.

Predsjednik Milanović, koji je i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, vojnike u vojarni u Rukli posjetit će u srijedu, nakon što završi sastanak na vrhu NATO-a.

Uz hrvatske vojnike, tamo su razmješteni i vojnici iz Njemačke, Nizozemske, Norveške, Češke, Luksemburga i Belgije.

Na konferenciji za novinare prošli tjedan premijer Andrej Plenković rekao je da je Milanović iz delegacije za NATO-ov samit isključio ministra Radmana.

"Što se tiče Milanovića, Radman je s Banožićem u pripremama za samit NATO saveza, 11. i 12 srpnja. Milanović je poslao dopis u kojem on isključuje ministra Radmana iz delegacije. Zamislite koji je to stupanj da izbaciš ministra iz delegacije. Dogovoreno je da ministar ide u svojoj delegaciji, a predsjednik u svojoj delegaciji", otkrio je Plenković.

Ministar Grlić Radman sudjelovat će u utorak poslije podne na ministarskom sastanku NATO-a na razini šefova diplomacija, a ministar Banožić na sastanku ministara obrane saveza. Na oba sastanka bit će i nekoliko zemalja koje nisu članice poput Švedske i BiH.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot infokiosk

Izvorni autor: M. Šu./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.