RASPISANA TJERALICA Tri osobe osumnjičene za ratni zločin protiv civila na području Karlovca

03.03.2020. 18:09:00

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv četvero civila policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Hrvatske i jednim dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije.

Spomenutu trojicu muškaraca sumnjiči se da su u studenom 1991. godine, tijekom oružanog sukoba između tzv. "JNA" i paravojnih postrojbi tzv. "RSK" s Hrvatskom vojskom sudjelovali u napadu na mjesto Batnoga na području općine Cetingrad i time počinili ratni zločin.

Sumnja se da je prvi osumnjičeni kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedao i rukovodio postrojbom, dok su drugi i treći osumnjičeni kao pripadnici toga diverzantskog voda iz vatrenog oružja pucali prema civilima u bijegu i tom prilikom ubili muškarca i ranili ženu.

Nadalje, sumnja se da je prvi osumnjičeni usmeno zapovijedio drugom osumnjičenom da usmrti dvoje zarobljenih civila koje su prije toga zlostavljali i ponižavali pripadnici diverzantskog voda.

Način postupanja osumnjičenih suprotan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te će Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci biti dostavljena kaznena prijava.

Za osumnjičenima je raspisana potraga jer su nedostupni nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske, priopćila je karlovačka policija.

Izvor: sp/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.