Raspudić: Ajmo se mi prvo dogovoriti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva neopravdan

24.07.2020. 18:51:00

Zastupnik Mosta Nino Raspudić osvrnuo se tijekom gostovanja na N1 na svoju spornu izjavu o silovanim ženama koje su zatrudnile.

Bila je riječ o ravnopravnosti spolova, jer je njegova supruga postavljena za predsjednicu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Na tom mjestu voditeljica i Raspudić dotakli su se njegove izjave tijekom predizborne kampanje o pobačaju i ženama koje su zatrudnjele silovanjem.

“Ja sam bio navučen na jedno tricky pitanje gdje nisam izgovorio riječ zabrana, gdje me se poslije blatilo u medijima”, rekao je Raspudić.

Ubrzo je dodao:

“Odgovor, možda, kojega sam trebao dati tada je sljedeći: ‘Ajmo se mi najprije dogovoriti da je pobačaj u 99,9 posto slučajeva o silovanju, neopravdan.’ A onda možemo govoriti o ovom iznimno bolnom i specifičnom slučaju.”

Na tu temu došli su preko komentiranja imenovanja Marije Selak Raspudić za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova, što nije najbolje sjelo dijelu lijevog centra i ljevice u Saboru.

“SDP se nije trsio oko tog odbora, pa je to zapalo u kvotu Mosta”, ponovio je ono što je na N1 dan ranije rekla njegova supruga.

Reakciju dijela zastupnika u Saboru nazvao je “reakcijom ekstremnog dijela crvene aktivističke scene”, za koju je rekao i to da se osjetila kao jedina prilkladna za baviti se ravnopravnošću spolova. On smatra da je njegova supruga sasvim kvalificirana.

“Ona je doktorica znanosti, konzultantica Sveučilišta u Oxfordu”, rekao je između ostalog.

Na pitanje kako se poklapaju stavovi protiv pobačaja i ravnopravnost spolova, Raspudić je uzvratio da “pitanje zaštite ljudskog života u majčinoj utrobi, ne treba uopće biti povezano s ravnopravnošću spolova”.

Rekao je da nema ništa sporno da je taj odbor ušao u kvotu Mosta.

“Most pokriva od centra, gdje se nalazi Marija Selak Raspudić, do jedne pozicije koju sam ja nazvao umjereni, veseli konzervativizam britanskog tipa”, opisao je tu stranku.

Prethodno je komentirao to što je iskoristio Poslovnik kako bi predbacio kršenje poslovnika predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću. Bila je riječ o Jandrokovićevoj “doskočici” Daliji Orešković, kojoj je predsjednik Sabora rekao da “izgleda baš zgodno s palicom u ruci”.

Na to ga je Marija Selak Raspudić optužila da je prekršio Poslovnik seksističkom upadicom. Na to se javio i Raspudić, zato što se dio HDZ-ovih zastupnika smijao Selak Raspudić, radeći buku.

“Jandroković je mislio da me je uhvatio u citiranju Poslovnika, ali smo onda došli do onoga što sam ja govorio. Ispalo je baš zgodno da ja nakon dva dana u Saboru bolje poznajem poslovnik Način oslovljavanja sebe i supruge u Saboru objasnio je time da u Saboru postoji jedan formalizirani način oslovljavanja:

“Ne mogu ja tamo nju oslovljavati s ‘draga’ ili ‘Marija’.”

Za Plenkovićevu većinu u Saboru rekao je da je tanka i nategnuta:

“Situacija je takva, da ako im zastupnik Hrebak samo kihne, oni više nemaju većinu.”

Ostao je, rekao je, iznenađen razinom Plenkovićevog nepoštivanja Sabora, prvo kad je prekidao zastupnika dok je govorio, točnije Tomislava Tomaševića iz Možemo!.

Primijetio je još nešto:

“Kad je (Plenković) govorio: ‘Znate, ja kad se čujem s Merkel ili s Macronom…’, djelovalo mi je to kompleksaški, kao da želi pokazati svoju veličinu, a mi smo pilići.”

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.