Raspudić: ‘Nelagodu mi stvara Plenkovićeva fanatična vjera u EU institucije’

20.03.2021. 09:00:00

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom i skepsu oko cjepiva AstraZenece, ali i zavrzlamu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Komentirajući odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da predsjedniku Zoranu Milanoviću vrati na doradu prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, Nino Raspudić je rekao:

“Žalosno je da je ta ustavno-pravna zavrzlama prenesena u Sabor. Sve je to loša situacija koja će dovesti do dodatnog urušavanja ugleda institucija. Vidjeli smo to na odnosu predsjednika i premijera, a loptica se prebacuje i na Sabor. Trebat će presjeći Ustavni sud, po mom mišljenju.”

“Ostaje pitanje zašto, ako je predsjednik bio svjestan da istječe mandat dosadašnjem predsjedniku suda, zašto svoju kandidatkinju onda nije provukao kroz tu proceduru koja je određena zakonom i postoji. Zašto to nije učinio, je li nije bio svjestan, treba pitati njega. No sve skupa je loša situacija u kojoj će morati presjeći Ustavni sud, a mi moramo razmisliti kako dati bolji zakonski okvir tom izboru da opet ne dođemo u tu situaciju. Mislim da taj dodatak iz 2018. treba ili ukloniti li ga ojačati. Bilo koja varijanta je bolja od situacije u kojoj se nalazimo danas”, dodao je.

Najavio je da će glasovati protiv u Saboru: “Glasat ćemo protiv. Iskusili smo već samovolju predsjednika Sabora na svojoj koži. Kad su bili svjesni da nemaju većinu pa nije stavio naš prijedlog na glasanje za ukidanje članarine u HGK. U tome ga ne treba ojačavati da on može odlučivati što će doći u sabornicu, a što ne, to je osnovni razlog zašto sam protiv.”

Na pitanje treba li ojačati ulogu Državnog sudbenog vijeća i kako komentira prijedlog Županijskog suda u Osijeku za suspenzijom dvoje sudaca, ako se Mamićeve snimke pokažu autentične, Raspudić ističe da je cijela situacija zastrašujuća.

“Ovo je zastrašujuće što je osuđenik Mamić izrekao, time je nateretio sebi. Priznao je više godina zatvora nego je dobio presudom. Podmićivanje sudaca, kupovina presuda, kadroviranje prilikom izbora čelnika suda u Osijeku… Ako se to pokaže istinitim, treba nam dubinski reset hrvatskog pravosuđa. Iznio je imena, mjesta, cijene, ali nije na nama da to ocjenjujemo. Već pet mjeseci je taj stick upućen nadležnim tijelima, pitanje je bi li se išta napravilo da se nije oglasio. Što se njega tiče, jedino treba doći na izvršenje kazne u Hrvatsku, a ove optužbe treba istjerati na čistac”, rekao je.

Obustava cijepljenja AstraZenecom

Kad je u pitanju cijepljenje u Hrvatskoj, Most je predložio da se privremeno obustavi cijepljenje AstraZenecom.

“Zatražili smo u Saboru da se privremeno u Hrvatskoj obustavi cijepljenje AstraZenecom dok se ne razjasni situacija. Naši vladajući demonstriraju neku vrstu eurofanatizma gdje se vjeruje europskim institucijama… Sad je EMA rekla, ali ni oni nisu rekli kategorički, nego su ostavili mogućnost da se simptomi vezuju. To je konfuzna situacija, a kao rezultat imamo odustajanje ljudi od cijepljenja.

U Norveškoj su donijeli drugačije mišljenje, i druge zemlje su privremeno obustavile. Te stvari mi ostaju nedorečene. Kao građaninu mi osjećaj nelagode stvara fanatična vjera premijera u EU institucije i nemogućnost da se prizna greška Bruxellesa. EU-om upravljaju potkapacitirani birokrati, to se opet sad vidi u slučaju cijepljenja. Preveslale su ih farmaceutske kompanije, a osim što su nesposobni pokazali su se nemoralni pa

smo od Kurza saznali da je Hrvatska dobila upola manje cjepiva od Nizozemske po glavi stanovnika, a to je nepravda. Premijer ode u Bruxelles i izvijesti o razgovorima, a onda kad Kurz izađe s podatkom, onda se priključi pismu. Koji je Plenković u pravu – onaj koji je ostvario uspjehe u Bruxellesu ili onaj koji potpisuje pismo? Sve to stvara osjećaj mučnine i nesigurnosti kod građana”, istaknuo je Raspudić.

Govoreći o ugovorima s farmaceutskim kompanijama, kaže da je i sam ministar priznao da ih nije vidio: “Kad smo nakon 10 mjeseci dobili prvo izvješće, Beroš je priznao da nije ni vidio ugovore o nabavci cjepiva, nego se prepustio onome što će pregovarati EU. Na kraju vidimo da je to pregovarano diletantski i da je EU ispala naivna. Ne znamo što je u tim ugovorima, koji su penali predviđeni. Ako je AstraZeneca toliko kasnila, je li predviđeno da mi možemo raskinuti te ugovore, trebaju li oni platiti penale, ili ako se pokažu teže nuspojave, imamo li pravo na raskid ugovora”, pitao se Raspudić.

Na pitanje smatra li da se i Hrvatska onda treba okrenuti ruskom ili kineskom cjepivu, dodao je: “Mogu samo citirati Viktora Orbana koji je rekao da nije važno koje je boje mačka, nego da lovi miševe. Ako se pokaže da su učinkovita bez teških nuspojava, u situaciji u kojoj EU vara u nabavi nas male, ne vidim razlog da ne nabavimo cjepiva gdje možemo.”

Također je dodao da se otpočetka zalažu za decentralizaciju što se tiče uvođenja mjera. Smatra da je županija odgovarajuća veličina da se donose odluke o tome, no napominje da jasnih parametara za uvođenje ili popuštanje mjera, nema.

“Nemamo jasne parametre nakon kojeg broja zaraženih se primjenjuju te i te mjere, poput nekih zemalja. To je mogla biti strategija semafora, nakon kojeg broja se ulazi u zeleno, žuto ili crveno, da se to znalo, siguran sam da bi i građani više poštovali mjere koje su transparentne i jasne.”

Lokalni izbori

Za manje od dva mjeseca su lokalni izbori, a Raspudić o aktivnostima Mosta kaže:

“Lokalni izbori su 16. 5., kako raditi kampanju u ovim uvjetima? Za Zagreb, gdje i sam dajem ruke koliko stignem, radimo na otvorenom ako imamo susrete s građanima. Postavlja se pitanje, doći će vrijeme prikupljanja potpisa, pa ako se pogorša situacija, kako će se prikupljati potpisi. Zašto se ne omogući elektroničko prikupljanje ili elektroničko glasanje? Toga se vladajući najviše boje. Što je manja izlaznost, veća je njihova šansa.”

O Mostovom kandidatu Troskotu rekao je:

“Ljevica i desnica su relativne kategorije. HDZ bih po mnogim politikama svrstao u okvir ljevice. Nisam siguran da je naš kandidat desni, nego pristojan građanski centar. Anketama se ne opterećujem, ne treba ih uzimati ozbiljno, pogotovo na malim uzorcima. Ostala su još dva mjeseca kampanje, radimo intenzivno, građani će to prepoznati. Niti smo ikome dužni, ne gori nam pod nogama, radimo maksimalno.”

Izvor: Narod

Izvorni autor: gs/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.