Rast mirovina za 7%: Isplata tek u rujnu unatoč rastu troškova života

02.07.2024. 11:05:00

Od 1. srpnja se mirovine povećavaju za najmanje 7%, prema preliminarnim izračunima mirovinskog analitičara Željka Šempera. Iako je povećanje službeno od 1. srpnja, umirovljenici će stvarni porast primiti tek u rujnu zbog kašnjenja u prikupljanju svih potrebnih podataka o cijenama i plaćama za prethodno polugodište. Dakle, usklađivanje mirovina, koje se temelji na rastu prosječne plaće i potrošačkih cijena, u praksi kasni za stvarnim rastom troškova života.

Preliminarni izračuni Željka Šempera pokazuju da će usklađivanje iznositi oko 7,26%, uglavnom zbog rasta plaća. Naime, cijene su u razdoblju od siječnja do svibnja rasle za 0,4%, dok su plaće u razdoblju od siječnja do travnja porasle za 10,2%. Prema važećoj formuli od 70:30 u korist povoljnijeg faktora, to bi značilo povećanje mirovina za 7,26%.

Konačan izračun ovisi o podacima za lipanj koje ćemo dobiti 20. kolovoza, što znači da će povećanje biti isplaćeno u rujnu, zajedno s retroaktivnim iznosom za srpanj. Iako je rast mirovina značajan, više od 600.000 umirovljenika i dalje živi s manje od 470 eura mjesečno.

Podsjetimo, mirovine su od 1. siječnja rasle za 4,19%, a zbog kašnjenja isplate, povećanje je stiglo tek u travnju. Najveće usklađivanje mirovina zabilježeno je prošlog srpnja, kada je zbog inflacije i rasta plaća povećanje iznosilo 8,42%.

Podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je od 50 usklađivanja od 1999. godine, samo u deset slučajeva rast cijena bio povoljniji faktor od rasta plaća. Takav model usklađivanja ne smanjuje jaz između mirovina i plaća, koji bi trebao iznositi 60%.

Promjene u formuli usklađivanja koje bi povećale omjer u korist povoljnijeg faktora na 85:15 očekuju se tek od siječnja iduće godine. Da se nova formula primijeni sada, mirovine bi rasle za 8,73%. Primjena povoljnijeg faktora rasta u stopostotnom omjeru dodatno bi povećala iznos mirovina.

Realno povećanje mirovina uvijek je nešto manje od službenog postotka zbog zaokruživanja, što na ukupni broj umirovljenika rezultira značajnim uštedama za državni proračun. Umirovljenici ističu da trenutni izračun i isplata mirovina previše kasne u odnosu na rast troškova života, što dodatno pogoršava njihov položaj.

Izvor: Mirovina.hr

Izvor: Mirovina.hr/Foto: Ilustracija/Pixabay

Izvorni autor: PDN/Mirovina.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.