RASTE BROJ ZARAŽENIH, ŠTO ĆE BITI SA ŠKOLOM? Ministar: ‘Alarm je kontinuirano upaljen. Imamo specifične epidemiološke situacije’

22.10.2020. 08:10:00

Odgovarajući na pitanje je li opcija online nastave za Zagreb na stolu jer je u metropoli stalno na snazi problem sa zaraženima, Fuchs odgovara da je zaključeno da to nije opcija: ‘Srž čitavog pristupa je da je nastava licem u lice je u principu nezamjenjiva i prelazak na online nastavu izazvao bi i psihološke, pedagoške, sociološke i gospodarske probleme’

Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa sve su države zatvorile škole, dok sada nastava ide online tek u šest europskih država. Među državama gdje se nastava odvija “uživo” još uvijek je i Hrvatska, a što mi planiramo napraviti otkrio je za RTL Direkt ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Rekao je da ne postoji plan da sve škole u Lijepoj našoj prijeđu na online nastavu. Odgovarajući na pitanje je li opcija online nastave za Zagreb na stolu jer je u metropoli stalno na snazi problem sa zaraženima, Fuchs odgovara da je danas zaključeno da to nije opcija.

“Mi imamo specifične epidemiološke situacije, poput dvije gimnazije koje su u istom prostoru, jedna ide ujutro, druga popodne, zbog potresa naravno. U jednoj, točnije u MIOC-u prešli su na online nastavu zbog pozitivnih učenika i nastavnika, dok u popodnevnoj smjeni je Gornjogradska gimnazija bez ijednog pozitivnog slučaja. Kod nas je alarm kontinuirano upaljen, stalno smo u kontaktu  stožerima, pratimo sve i cijelu situaciju, ali ići na neke te varijante 500 pozitivnih pa zatvaranje, to nema smisla. “, rekao je Fuchs za RTL Direkt.

‘Cilj je da sva djeca idu u školu’

Upitan treba li to i dalje ostati na lokalnoj razini i da tamo gdje je problem se prijeđe na online nastavu, ministar smatra da je to pravilni pristup.

“Srž čitavog pristupa je da je nastava licem u lice je u principu nezamjenjiva i prelazak na online nastavu izazvao bi i psihološke, pedagoške, sociološke i gospodarske probleme. Ako sve zatvorite, što s malom djecom čiji roditleji rade i pitanje je bi li to imao adekvatni učinak, jer morate imati na umu da primjerice učenici srednjih škola, ako je i nastava online će se družiti. Tako da to nije dobar način. Znači cilj je da sva djeca idu u školu, a kada se pojavi pozitivni slučaj onda se ide na izolaciju”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje je li istina kada Boris Jokić kaže da se ne radi ništa po pitanju prelaska na online nastavu, Fuchs odgovara da je “on pozitivni kritičar” i da se dobro poznaju. Podsjetio je da je Jokić govorio da ništa neće biti spremno ni za početak školske godine, a da je na kraju bilo.

‘Druge zemlje prelaze na model koji smo mi predložili’

“Sada imamo generalni porast pozitivnih i to je opći trend. Zadnjih je tjedana povećanje,  ali mi što se tiče školske populacije nemamo nista drugačiji trend nego je to opći trend. Učitelji rade dva tjedna unaprijed”, rekao je.

Na pitanje jesu li tableti podijeljeni u školama, Fuchs odgovara da jesu i da se još jedan dio njih dijeli. Istaknuo je njegova saznanja kažu da se planira određena nabava tableta. Upitan je li u komunikaciji s europskim kolegama, Fuchs ponosno za RTL Direkt odgovara:

“To je ono što smo od početka govorili, bili smo pioniri, dosta zemalja prelazi na ovaj model koji smo mi predložili. Ponosni smo što nas neki sada slijede. Napravili smo dobar pristup koji sada drži vodu”.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Izvor: Danas.hr/net.hr/Foto: screenshot RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.