Raste crna bilanca: Najmanje 13 mrtvih u padu žičare na sjeveru Italije, dvoje djece teško ozlijeđeno

23.05.2021. 20:30:00

Najmanje 13 osoba je poginulo, a dvoje djece je teško ozlijeđeno, u padu žičare na sjeveru Italije nešto prije 13 sati. Nesreću je, prema prvim informacijama, prouzročilo pucanje nosivog kabela

Žičara koja povezuje mjesto Stresu s Mottaroneom srušila se i trenutno ima najmanje 13 poginulih, javlja Corriere della Sera. U srušenoj kabini pronađeno je pet tijela, dok u ostale žrtve razbacane po šumi. Stradali putnici tek trebaju biti identificirani, no prema informacijama spasilaca, među poginulima su i njemački turisti.

Marcella Severino, gradonačelnica Strese, potvrdila je za RAI da među žrtvama ima stranih državljana, no nije navela pojedinosti. Kazala je da se nesreća dogodila dok se žičara uspinjala po planini, a kabina pala s 20 metara visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo.

Planinari su čuli strašan prasak, dodala je Severino i navela da je vjerojatni uzrok puknuće nosivog kabela, prenosi Hina.

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon što je Italija 26. travnja započela s ublažavanjem strogih epidemioloških mjera.

La Repubblica piše da je u kabini bilo najmanje 15 ljudi, a puni kapacitet je 40 osoba.

Na licu mjesta nalaze se vatrogasne i gorske ekipe za spašavanje. Potvrđeno je da je dvoje djece od pet i devet godina helikopterom prebačeno u bolnicu Regina Margherita u Torinu.

Pad žičare na sjeveru Italije

Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Mlađe dijete je u teškom stanju: ima frakture nogu, razne traume, ali je pri svijesti. Devetogodišnjak je reanimiran nakon prestanka rada srca, napravljen mu je CT i leži na jedinici intenzivnog liječenja s teškim ozljedama glave i frakturama ekstremiteta.

Premijer Mario Draghi u ime cijele talijanske vlade izrazio je sućut obiteljima poginulih. Draghi je u stalnom kontaktu s nadležnim ministrima i lokalnim vlastima u pogledu istrage neseće i zdravstvenog stanja hospitalizirane djece.

Operaciju spašavanja otežavala je činjenica što je kabina pala u drvo na nepristupačnom području. Prevrnulo se vozilo vatrogasne postrojbe koje se penjalo na mjesto tragedije, no nema ozlijeđenih.

Prema prvim svjedočenjima, jedna od kabina pala je u blizini stupa, ​​na jednoj od najviših točaka žičare, u blizini vrha Mottaronea.

Nesreću je prema prvim informacijama prouzročilo pucanje nosivog kabela.

Žičara kreće od Stresa, na pijemontskoj obali jezera Maggiore i doseže planinu s pogledom na panoramsku točku na oko 1500 metara nadmorske visine. Popularno je odredište turista i ljeti i zimi zbog panoramskog pogleda na jezero i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.

Vožnja žičarom traje 20-ak minuta. Žičara je prvi put otvorena u kolovozu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice. Obnovljena je 2016. godine kada je obavljen i svojevrsni rendgenski pregled kabela kako bi se provjerila njegova nepropusnost. Kabine su rastavljene, obnovljene i ponovno sastavljene sa zvučnim sustavom i nadzornim kamerama.

Dvostruki kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea. Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika. Radovi na tehničkom remontu postrojenja koštali su 4 milijuna i 400 tisuća eura.

Sućut obiteljima stradalih, među ostalima, izrazio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: Handout / AFP / Profimedia

Izvorni autor: V. P. P. / S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.