RASULO U RUSKIM REDOVIMA: Pao moral, ‘5000 vojnika se odbilo boriti’. Putina napuštaju i državni službenici

28.02.2022. 17:06:00

Prije pet dana Rusija je započela invaziju na Ukrajinu – napali su sa sjevera, istoka i juga, a napadi se odvijaju s kopna, mora i iz zraka. No, rat u Ukrajini ne podržavaju svi Rusi te je zabilježeno i nekoliko izvješća o tome da su vladini zaposlenici davali ostavke zbog invazije na Ukrajinu.

Ruse je u Ukrajini dočekao žestok i hrabar otpor ukrajinske vojske te su, prema svemu sudeći, pretrpjeli velike žrtve. Express piše da su se pojavili izvještaji koji tvrdi da tisuće ruskih vojnika odbacuje oružje i odbija se boriti.

“Ukrajinski News Channel 24: 5000 ruskih vojnika u stacionarnom području u Rusiji, sjeverno od Harkova, pobunilo se i odbilo napasti Ukrajinu”, tvitao je britanski istraživač Taras Kuzio.

“Ranije izvješće s bojišnice oko Krima navodi da je 1/2 ruskih vojnika predalo opremu Ukrajincima, odbijajući se boriti”, dodao je.

Vojnici tvrde: ‘Rekli su nam da sudjelujemo u vojnim vježbama’

Društvenim mrežama kruže brojni video snimci na kojima se vidi kako zarobljene ruske vojnike ispituju njihovi zarobljenici.

Mladići se doimaju potpuno demoralizirani te govore da im njihovi časnici nikada nisu rekli da ih šalju u invaziju. Ruski vojnici tvrde da su im nadređeni samo rekli da sudjeluju u standardnim vojnim vježbama, prenosi Danas.hr

Čini se da su žestoke borbe nanijele težak danak ruskoj vojsci u smislu života i opreme. U nedjelju je zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Malyar izjavila da su ruske snage izgubile oko 4300 vojnika. Također je navela da je Putinova vojska izgubila oko 146 tenkova, 27 zrakoplova i 26 helikoptera.

U petak je Economist također izvijestio da je ruska vojska pretrpjela više žrtava u 24 sata nego što je pretrpjela tijekom osam godina vojnih aktivnosti u Siriji.

Egzodus državnih službenika

Čini se da se Putin suočava i s egzodusom državnih službenika, koji više ne žele raditi za njihovu administraciju.

Novinar Neil Hauer navodi da su u ruskom javnom servisu brojni dali ostavke zbog ove invazije. “Rašireno je gađenje među zaposlenicima ruske vlade zbog Putinove odluke”, navodi Hauer.

“Jedan mi kaže: ‘ako imate sluha za zapadne političare, recite im da nastave gurati'”, dodao je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.