Ratni heroji Domovinskog rata Ante Gotovina i Mladen Markač

24.03.2023. 08:00:00

Domovinski rat je obrambeno - osloboditeljski rat za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske koji se vodio od 1991. do 1995. godine u kojem su se sukobile hrvatska vojska i hrvatska policija sa srpskim paravojnim formacijama i JNA. U Domovinskom ratu su se mnogi ljudi istaknuli kao ratni heroji, odnosno pojedinci koji su se izdvojili svojom hrabrošću, odvažnošću i požrtvovnošću u obrani Hrvatske i njenih građana.

Hrvatski zapovjednici u Domovinskom ratu bili su vojni i policijski dužnosnici koji su vodili borbe i akcije tijekom rata u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine.

Među poznatijim zapovjednicima u Domovinskom ratu su bili general pukovnik Ante Gotovina, zapovjednik Hrvatske vojske u akciji Oluja i general Mladen Markač, zapovjednik Specijalne jedinice policije.

General Ante Gotovina vodio je hrvatske snage u operaciji Oluja, koja je završila oslobođenjem Hrvatske. Gotovina je postao poznat po svojoj strategiji i taktici koja je omogućila hrvatskim snagama da brzo i učinkovito oslobode područja koja su bila pod srpskom kontrolom. Ante Gotovina je bio jedan od ključnih zapovjednika VRO Oluja, vojne operacija Hrvatske vojske u ljeto 1995. godine. Cilj operacije bio je osloboditi okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba gdje je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja.

Operacija je započela 4. kolovoza 1995. i trajala je do 7. kolovoza. Tijekom operacije, hrvatske snage su uspjele osloboditi veći dio područja pod kontrolom srpskih snaga, uključujući gradove Knin, Benkovac, Obrovac, Petrinja ...

Operacija Oluja bila je jedna od ključnih operacija u Hrvatskom ratu koji je trajao od 1991. do 1995. godine. Rezultat operacije bio je povratak većeg dijela okupiranih područja pod kontrolu Hrvatske, što je doprinijelo okončanju rata i uspostavi mira u regiji.

Nakon rata Ante Gotovina je bio optužen za navodne zločine protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog ratnog prava počinjene tijekom operacije Oluje, operacije koju je Hrvatska vodila 1995. godine u Hrvatskoj. Gotovina je bio uhapšen na Tenerifima u Španjolskoj 2005. godine i prebačen u Haag, gdje je bio suđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Optužbe protiv Gotovine su se odnosile na navodna kršenja međunarodnog ratnog prava počinjena tijekom Oluje, uključujući zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Optužbe su uključivale navodna kršenja koja su se odnosila na progon, prisilno protjerivanje i ubijanje Srba koji su živjeli u područjima koja su oslobođena od okupatora tijekom operacije.

Gotovina je odbio priznati krivnju i tvrdio da su optužbe protiv njega neutemeljene. ICTY je prvostupanjsku presudu donio 2011. godine, osudivši Gotovinu na 24 godine zatvora. Međutim, u studenom 2012. godine, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je donio presudu u žalbenom postupku i oslobodio Antu Gotovinu i njegovog ratnog suborca Mladena Markača od svih optužbi.

Mladen Markač je također bio jedan od hrvatskih generala u Domovinskom ratu. Markač je poznat po svojoj hrabrosti i sposobnosti da motivira svoje specijalce, te je imao ključnu ulogu u vojno-redarstvenoj Operaciji Bljesak u svibnju 1995. godine i u vojnoj redarstvenoj operaciji Oluja.

Specijalna jedinica policije je bila posebna jedinica koja je djelovala tijekom Domovinskog rata (1991-1995). Njihova glavna zadaća bila je obavljanje različitih zadataka, uključujući i osiguravanje zaštite i sigurnosti, kao i provođenje specijalnih operacija i akcija.

Hrvatski specijalci su bili vrlo dobro obučeni i opremljeni te su se dokazali kao vrlo sposobni i učinkoviti u obavljanju svojih zadataka. Oni su se tijekom rata suočili s mnogim izazovima, a borbeno su se odrazili u mnogim bitkama i operacijama tijekom rata. Posebno zahtjevna i teška je bila zadaća njegove jedinice na Velebitu.

Njihovo djelovanje uvijek je bilo usmjereno na osiguravanje sigurnosti i zaštite civila te su se trudili izbjegavati što je više moguće civilnih žrtava.

Domovinski rat bio je težak i krvavo razdoblje u povijesti Hrvatske, a Hrvatski specijalci su imali važnu ulogu u obrani zemlje i njenih građana. Njihova hrabrost i sposobnost su se dokazali tijekom rata te su oni danas ponos Hrvatske i njenih građana.

Ovi zapovjednici su vodili operacije i borbe na različitim ratištima tijekom rata i imali su važnu ulogu u obrani Hrvatske i oslobađanju teritorija koji su bili pod kontrolom srpskih snaga.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:Ante Gotovina i Mladen Markač

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.