RATNI ZAPOVJEDNIK ISPRAVLJA NEPRAVDU! Heroj bez spomenika: Poginuo dok se borio protiv ludog majora Tepića

01.12.2021. 21:48:00

SINIŠA PAUNOVIĆ

Stjepan Budinski, ratni zapovjednik obrane Bjelovara i Bilogorsko–podravske regije, pokrenuo je putem Regionalnog portala Bjelovar.live inicijativu koja se tiče Siniše Paunovića, rođenog Makaranina s bjelovarskom adresom koji je na bjelovarskoj Barutani kao hrvatski branitelj položio svoj život na oltar Domovine.

“Radi se o jednom velikom propustu koji se nije smio dogoditi. No, kada je već tako, treba ga hitno ispraviti”, rekao je Budinski.

Spomenik bez imena velikog heroja

Naime, ime Siniše Paunovića je iz nekog razloga ispušteno s popisa koji se nalazi na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem bjelovarskom parku.

“Nadam se da ćemo dobiti podršku svih braniteljskih udruga Grada Bjelovara i da se nakon 30 godina ispravi ova nepravda. U ime obitelji Paunović posebno se zahvaljujem na ovoj inicijativi Igoru Brajdiću, zamjeniku bjelovarskog gradonačelnika, braniteljskim udrugama Grada Makarske i Zoranu Paunoviću, gradonačelniku Grada Makarske”, kazao je Budinski.

Siniša Paunović stradao je na bjelovarskoj Barutani 29. rujna 1991. godine kao pripadnik diverzantskog voda HV Bjelovar, s još 10 suboraca, branitelja. Pripadnici diverzantskog voda Paunović, Marko Tukerić, Ivan Trogrlić, Damir Pervan i Dražen Pervan, u tri sata u noći razminirali su vojno skladište JNA – Bedenik u šumi (poznatiji kao današnja Barutana) u kojem se nalazila velika količina eksploziva i streljiva s kojom je komandant pukovnik Rajko Kovačević iz tadašnje vojarne Božidara Adžije u središtu Bjelovara, prijetio da će dići u zrak skladište ako im hrvatske snage ne dopuste izlazak iz Bjelovara na obronke Bilogore.

Hrabri diverzanti spasili Bjelovar

“Taj njegov naum spriječili su pripadnici diverzantskog voda, a time su spriječili i mogućnost potresa od 8 do 10 stupnjeva po Mercallijevoj skali koji je mogao zadesiti Grad Bjelovar. Ostalo je jedno skladište u kojem se nalazio major Milan Tepić. Operacijom ”Bilogora ”91” naši hrabri diverzanti su pokušali ući unutar skladišta, u ranim jutarnjim satima, da onemoguće dizanje u zrak tog posljednjeg skladišta. Na brisanom prostoru uočio ih je vojnik s mitraljezom iz vojnog transportera i usmrtio. Tog jutra smrtno su stradali Siniša Paunović, Marko Tukerić, Ivan Trogrlić i Dražen Pervan, dok se Damir Pervan ranjen izvukao iz navedenog skladišta te je prevezen u bolnicu”, podsjetio je Budinski.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Bjelovarski.live

Izvorni autor: Bjelovar.live/S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.