Ratni zločin: 59-godišnjak osumnjičen da je ’92 ubio četvero civila u Škabrnji

05.09.2022. 22:28:00

Policijski službenici Policijske uprave zadarske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu, proveli kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom sa šireg zadarskog područja zbog sumnje da je 11. ožujka 1992. godine u Škabrnji počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni 59-godišnjak, tada u dobi od 29 godina, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Naime, sumnja se da je navedenog dana u večernjim satima, odjeven u vojnu odoru i naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, teritorijalne obrane Benkovac, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju tog područja te se sa svojim teretnim vozilom dovezao do dvorišta obiteljske kuće u Škabrnji gdje je – ničim izazvan – u pomoćnom objektu iz automatske puške ispalio više hitaca te usmrtio četvero civila. Smrtno su stradali: vlasnik kuće rođ. 1918. godine, njegova supruga rođ. 1920. godine te dvije ženske osobe rođ. 1921. i 1939. godine, a koje osobe nisu predstavljale nikakvu opasnost i bili su jedni od posljednjih, preostalih, neprotjeranih ili ubijenih stanovnika Škabrnje. Nakon počinjenog zločina počinitelj se udaljio s mjesta događaja.

Policija je protiv osumnjičenog 59-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano i kažnjivo u članku 120. stavak 1. OKZ RH.

Osumnjičenik je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske, izviještava PU Zadarska.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Screenshot

Izvorni autor: ds/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.